Video player inladen...

Internationale politieactie tegen Albanese misdaadmilieu: 64 arrestaties, waarvan groot deel in België

De politie heeft een grote actie gevoerd tegen de Albanese maffia in vijf Europese landen, waaronder België. 64 verdachten zijn opgepakt, zegt het parket. In totaal zijn er nu 17 cannabisplantages ontmanteld. "Dit onderzoek viseert een polycriminele Albanese misdaadorganisatie, die zich op grote schaal bezighoudt met cannabis, cocaïnetrafiek, prostitutie, mensenhandel en witwassen", zegt het parket. 

In België, Nederland, Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië heeft de politie de afgelopen dagen tientallen huiszoekingen gedaan. De internationale actie ging van start op woensdagochtend en was pas vrijdagmiddag afgelopen. In totaal hebben bijna 650 politieagenten deelgenomen aan de actie. 

De politieactie was gericht tegen het Albanese misdaadmilieu. "Dit onderzoek viseert een polycriminele Albanese misdaadorganisatie, die zich op grote schaal bezighoudt met cannabis, cocaïnetrafiek, prostitutie, mensenhandel en witwassen", vertelt het parket. Volgens het parket van Mons zijn zulke Albanese maffiaclans al een paar jaar een criminele dreiging. "Ze hebben de laatste tijd sterk geïnvesteerd in de cannabisteelt in België." Zo werden er de afgelopen jaren tientallen plantages ontdekt.

Dit onderzoek viseert een polycriminele Albanese misdaadorganisatie, die zich op grote schaal bezighoudt met cannabis, cocaïnetrafiek, prostitutie, mensenhandel en witwassen

Volgens onze informatie ligt het zwaartepunt van de actie in Henegouwen, waar er huiszoekingen waren in Bergen. In de omgeving van Luik waren er huiszoekingen in Herstal, Soumagne en Juprelle en in de buurt van Charleroi bij Tarcienne. In Frankrijk is er weet van huiszoekingen in Revin, vlakbij de grens. Ook in Vlaanderen zijn er huiszoekingen gebeurd in Aalst, Affligem en Genk. In totaal werden er 17 cannabisplantages ontmanteld. Er werden meer dan 8.000 cannabisplantjes in beslag genomen, net als 200 gram cocaïne, cash geld en zes luxevoertuigen.

In totaal werden er 64 verdachten gearresteerd, in de verschillende landen. Het merendeel (55) werd in België opgepakt, maar daarnaast waren er ook 7 arrestaties in Nederland en 2 in Frankrijk. 15 onder hen zijn al aangehouden. In België werd ook de dienst Vreemdelingenzaken ingeschakeld. Donderdagavond was een tiental mensen in een gesloten opvangcentrum geplaatst met het oog op hun uitwijzing.

Het gaat om Albanese clans die soms al jarenlang in België zitten

Federale politie

"Het gaat om Albanese clans uit het zuiden van Albanië, die soms al jarenlang in België zitten. Maar ze werken ook samen met mensen die in Albanië zitten. Het gaat om drugstrafiek, prostitutie en ze maken ook valse documenten voor medeplichtigen", zegt de federale politie.

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen