"Ik vond "Je bent niet hip" vreselijk. Nachtmerries had ik ervan!"

Ze werd wereldberoemd met The Star Sisters die begin jaren 80 een hit scoorden met "Stars on 45", tot ver buiten de Europese grenzen. In Nederland en België had groepslid Patricia Paay toen al een aantal Engelstalige hits achter haar naam staan, zoals "Who’s that lady with my man" en "Livin’ without you". Maar zeker even populair hier was haar eerste hit, het Nederlandstalige nummer "Je bent niet hip". Maar dat succes smaakte minder goed voor Paay, die vandaag 70 wordt.

Ook nu nog is "Je bent niet hip" een makkelijk in het oor liggende meezinger met de alom gekende tekst, zoals "Je bent niet hip, je bent niet vlot. Je ouwe fiets die is altijd kapot. Je bent niet rijk, je bent niet knap. Je drinkt geen bier maar tomatensap." En: “Het was op een dag in maart. Jij kwam, jij zag en overwon." Het werd in Nederland in september 1967 alvast een top 10-hit en een radiohit in Vlaanderen. Maar de toen 18-jarige Paay was minder geamuseerd door het succes en had een ander idee van de muziek die ze wilde maken.

Patricia Paay: "Mijn vader had een eigen bigband. Na schooltijd zat ik op de stoep te luisteren als hij repeteerde. Toen een keer een zangeres was uitgevallen en er toch gespeeld moest worden, zei ik: "Papa, zal ik een stukje doen?" "Dat is goed, maar je moet morgen wel naar school." Ik vond het enig! Ik mocht een paar uur zingen." (NRC, februari 2002)

"Willem Duys (muziekproducent en tv-presentator, nvdr) en Lou van Rees (impresario, nvdr) hadden van me gehoord: "Dat moet je zien! Een meisje, een klein ding, maar ze zingt en ze speelt vibrafoon." Zonder dat ik ervan wist vroegen ze aan mijn vader: "Mogen we jouw dochter beroemd maken?" Ik kreeg een platencontract en dacht: "Ha, nou ga ik echt goeie muziek maken."" (NRC)

"Ik wilde Ella Fitzgerald zijn. Zo zuiver, zo lekker, zo mooi. Maar ze hadden Rita Reys al." (Boek "La Paay" van Bert van der Veer, mei 2013)

"Als allereerste liedje mocht ik een 'beat'-song opnemen: "No one can love you like I do", en in 1966 werd ik gelanceerd als 'het beatzangeresje Patricia'. Maar het plaatje sloeg niet aan. EMI zei: "We willen toch Nederlands. We hebben een leuk liedje. Het heet "Je bent niet hip."" "Moet dat nou?" zei ik.” (NRC)

Je hebt een baan waarvan je zegt, hij is niet goed en hij is niet slecht  

"Ik zei: "Ik zing het een keer door, dan ga ik naar huis. Ik vind er niks aan." Het stond er zo op. Toen kwam Pierre Kartner (beter bekend als Vader Abraham, nvdr) binnen: "Leuk liedje is dat! Maar het heeft nog een tikje nodig." En toen tikte hij met een stokje op een colaflesje er nog wat bij. Dat hoor je ook op het plaatje: "Je bent niet hip (tik) je bent niet knap (tik) je drinkt geen bier maar tomatensap." Het werd een knaller van een hit. Ik vond het vreselijk. Nachtmerries had ik ervan." (NRC)

"Ja, Pierre hoorde het nummer in de studio, en zei: "Er moet nog een tikje in." En toen pakte hij een colaflesje en zei tegen de geluidsman: "Geef me even tijd om wat te spelen." Dat tikje maakte het wat vrolijker, door dat tikje is het misschien wel zo'n grote hit geworden." (Brabants Dagblad, juni 2013)

"Tot in de eeuwigheid hield hij vol dat het nummer dankzij hem een hit was geworden. Ik dacht: "Daar ben ik lekker mee."" ("La Paay")

"Toen dacht ik: "Dit zal me nooit meer overkomen. Ik doe het voortaan alleen maar zoals ik het voel."" (NRC)

De grote internationale doorbraak kwam er met The Star Sisters, waar Paay samen met haar zus Yvonne Keely en Sylvana van Veen medleys van 'oude sterren' als de Andrew Sisters en The Beatles de hitparades inzong. Ook volgde nog een solohit met "Tomorrow", de titelsong uit de musical "Annie".

Ondanks deze successen zal "Je bent niet hip" toch op het cv van Paay, die vandaag dus 70 kaarsjes mag uitblazen, blijven schitteren:

Meest gelezen