Videospeler inladen...

Japanse sonde "bombardeert" asteroïde om binnenkant te bestuderen

De Japanse ruimtesonde Hayabusa2 heeft asteroïde Ryugu "gebombardeerd". De Japanse ruimtevaartorganisatie Jaxa wil op die manier materiaal uit de binnenkant van de asteroïde bestuderen. Het is voor het eerst dat dit is gebeurd.

Hayabusa2 bevindt zich al sinds vorige zomer in een baan rond Ryugu. Dat is een 900 meter brede asteroïde die wellicht dateert uit de begindagen van ons zonnestelsel. Precies daarom is het een interessant object om te bestuderen. Zeker de binnenkant die niet is blootgesteld aan de ruimte, is in de 4,6 miljard sinds het ontstaan van ons zonnestelsel nauwelijks veranderd. Stalen uit die binnenkant kunnen dus mogelijk nieuwe inzichten geven in het ontstaan het zonnestelsel.

Lees verder onder de foto van de asteroïde:

JAXA via AP

Sinds de aankomst bij Ryugu heeft Hayabusa2 al enkele rovers neergezet op het oppervlak van de asteroïde. Die rovers nemen bodemstalen. De sonde zelf heeft ook al een korte landing gemaakt om wat materiaal te verzamelen. De Japanse ruimtevaartorganisatie gaat nu nog een stap verder door de asteroïde te "bombarderen". Daarvoor wordt gebruik gemaakt van de zogenoemde "Small carry-on impactor" (SCI), een klein bommetje.

Lees verder onder de animatie van het "bombardement":

Videospeler inladen...

Om te voorkomen dat de sonde zichzelf zou beschadigen met het bombardement, bevond die zich niet in de buurt. Om toch te kunnen meevolgen, was voordien een kleine camera achtergelaten. Op beelden van die camera (zie foto onder) is nu dus te zien dat materiaal van de asteroïde in de ruimte is gekatapulteerd. De SCI heeft de asteroïde dus geraakt, al is het afwachten of de impact ook succesvol genoeg was. De bedoeling was om een krater van 10 meter breed te creëren.

Lees verder onder de foto:

Eind dit jaar keert Hayabusa2 (afbeelding onder) samen met het op de asteroïde verzamelde materiaal terug naar de aarde, zodat het grondig kan worden onderzocht. Tegen december 2020 wordt de sonde terug verwacht.

JAXA

Meest gelezen