Videospeler inladen...

Kamer zet deur open voor klimaatwet en stemrecht vanaf 16 jaar, huidige staatsstructuur kan niet worden aangepast

De Kamer heeft afgelopen nacht een veertigtal artikels uit de Grondwet aangeduid die mogelijk in de volgende regeerperiode kunnen worden aangepast. Als diezelfde lijst ook wordt goedgekeurd door de Senaat en de regering, kan er na de verkiezingen een bindende klimaatwet komen. Artikel 1 uit de Grondwet, dat over onze staatsstructuur gaat, staat niet op de lijst.

Tot half drie vannacht heeft de stemming over de Grondwet in de Kamer geduurd. Uiteindelijk werd een veertigtal artikels aangeduid die mogelijk in de volgende regeerperiode kunnen worden aangepast. Onder andere artikel 7bis zit in de lijst, wat een klimaatwet mogelijk maakt. Maar ook stemrecht vanaf 16 jaar zou besproken kunnen worden, en een federale kieskring (waarbij Vlamingen ook op Waalse politici kunnen stemmen, of omgekeerd) wordt nu ook mogelijk. 

Artikel 1 uit de Grondwet ("België is een federale staat met gewesten en gemeenschappen") is niet op de lijst van de Kamer geraakt. Dat artikel gaat over de staatsstructuur van België. Mocht dat opengesteld worden, dan kon de staatsstructuur na de verkiezingen worden aangepast. Open VLD zag dan weer haar voorstel sneuvelen om een inleidende tekst (een preambule) over basiswaarden aan de Grondwet toe te voegen. 

Lijst nog niet definitief

Het is nu uitkijken welke artikelen de regering zal aanduiden om open te stellen. Enkel de artikelen die door het parlement én de regering worden aangeduid, kunnen na verkiezingen ook effectief aangepast worden. Premier Charles Michel (MR) heeft al gezegd dat hij alle artikels die tot communautaire onrust kunnen leiden, niet wil openstellen. 

Premier Michel is als de dood voor een staatshervorming. Hij noemde het "communautaire waanzin". Toch lijkt een staatshervorming zo goed als uitgesloten met de lijst die door de Kamer werd goedgekeurd. Artikel 1 wordt niet opengesteld. En ook het speciale "sleutel"-artikel 195, dat ook vaak wordt aangehaald als het over de staatshervorming gaat, blijft op slot.

Toch heeft de premier al verklaard dat hij de huidige lijst vanuit de regering wil blokkeren. MR wil enkel de artikelen openstellen die in 2014 waren opgenomen, en daar zelfs nog de communautaire artikelen uithalen. Uiteindelijk zou maar een lijst van 12 artikelen overblijven. Alles om "communautaire chaos" te vermijden, zei de premier gisteren.

De premier heeft in Franstalig België nogal eens het verwijt gekregen dat hij te veel aan de hand loopt van N-VA. Daarom neemt hij stelling in die niet door de regering is gedekt

Patrick Dewael, fractieleider van Open VLD in de Kamer

Fractieleider van Open VLD Patrick Dewael herhaalde vanmorgen dat hij wil dat de regering de lijst van de Kamer overneemt. Een regering in lopende zaken kan een beslissing van het parlement niet zomaar negeren, zegt hij.

Volgens Dewael ziet de premier "communautaire spoken", want ook Open VLD verzet zich tegen een staatshervorming. "De premier heeft in Franstalig België nogal eens het verwijt gekregen dat hij te veel aan de hand loopt van N-VA. Daarom neemt hij stelling in die niet door de regering is gedekt", klinkt het. 

Beluister hier het volledige gesprek met Patrick Dewael in "De ochtend" op Radio 1: 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen