Lawaai, drugs en opstootjes: wat is er te doen tegen de overlast in het uitgaansleven?

Agressie in cafés en nachten niet kunnen slapen door geluidsoverlast in uitgaansgebieden: wellicht dat u er dit weekend weer last van heeft. Op zaterdag gaan jongeren graag uit, overlast is dan soms onvermijdelijk. Of toch niet? Wat valt er aan te doen?

Kompass Klub, de discotheek in Gent die al een tijdje met drugsproblemen kampt, ging vorig weekend weer open. Eind januari dit jaar overleed er een medewerker van de discotheek, naar aanleiding van een hoge dosis MDMA. Een kleine week later kreeg een Kompass Klub-bezoeker, na het innemen van een nog onbekende pil, een hartstilstand.

En dus rijst de vraag op, nu de club weer open is, hoe discotheken om moeten gaan met het bewaren van de orde en veiligheid.

Bruisende horeca

"Laten we avond- en nachthoreca vooral eens als een troef zien voor onze steden", zegt Isabelle Van Asselberghs van Horeca Vlaanderen tegen VRT NWS. Daarmee reageert ze op de ophef van de afgelopen tijd rondom nachtclubs in ons land. "Het nachtleven wordt tegenwoordig vaak aan overlast gelijkgesteld. Maar men moet zich toch bewust zijn van de trekkende factor die een levendig, bruisend en veilig nachtleven kan hebben op zowel jongere als oudere leeftijdsgroepen."

Mensen ontmoeten er elkaar, worden verliefd, dansen, lachen en pinken er soms ook een traan weg. Het maakt een stad aantrekkelijk

Isabelle Van Asselberghs, Horeca Vlaanderen

Een bruisende avond- en nachthoreca is volgens Horeca Vlaanderen erg belangrijk voor een stad. "Mensen ontmoeten er elkaar, worden verliefd, dansen, lachen en pinken er soms ook een traan weg. Het maakt een stad aantrekkelijk."

De tekst loopt door onder de afbeelding van deze xtc-pillen:

Credit: Science Source

Volgens Horeca Vlaanderen is het aantal nachtclubs echter sterk gedaald. Waar in 1998 nog zo’n 875 discotheken en dancings in ons land waren, zijn dat er nu nog maar 475.

Horeca Vlaanderen heeft in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar een aantal aanbevelingen gedaan om op lokaal niveau discotheken te ondersteunen. Onder de noemer "Kies voor Horeca" werden er adviezen meegegeven om het feest- en nachtleven goed te laten verlopen.

Nachtburgemeester

Een greep uit een aantal suggesties. Er is een label opgesteld om maatregelen op te stellen. Zo krijgen medewerkers van nachtclubs meer opleiding in hoe om te gaan met mensen die drugs en alcohol gebruiken. Ook zou er meer controle moeten zijn omtrent gratis waterpunten en het uitdelen van condooms en oordopjes.

Ook moest er een nachtburgemeester worden geïnstalleerd. Die moet bij evenementen en nachtclubs letterlijk en figuurlijk tussen de portiers en de politie staan, dicht bij de mensen op straat. De nachtburgemeester kan mensen aanspreken die luidruchtig zijn, waardoor de politie zich meer op de achtergrond kan houden.

"Met deze initiatieven kan het uitgaansklimaat in ons land alleen maar verbeterd worden", zegt Van Asselberghs van Horeca Vlaanderen. "Het nachtlawaai moet zo ook beperkt worden en het overleg met buurtbewoners moet gefaciliteerd worden."

De tekst loopt door onder de afbeelding van deze partij drankflessen:

COPYRIGHT © ERIK VAN 'T WOUD

Uniforme aanpak

Matthias De Caluwe, hoofd van Horeca Vlaanderen, schrijft in een reactie dat er meer heldere afspraken moeten komen die gelden voor alle horecazaken. "Een verschillende aanpak per gemeente of stad voor soms dezelfde problematiek is niet ideaal."

Een verschillende aanpak per gemeente of stad voor soms dezelfde problematiek is niet ideaal

Matthias De Caluwe, CEO Horeca Vlaanderen

En dus pleit Horeca Vlaanderen voor een uniforme aanpak, "een gelijk speelveld" zogezegd. Dat betekent, als het aan de horeca-organisatie ligt, dat gemeenten straks dezelfde regels omtrent bijvoorbeeld geluidsnormen moeten hanteren. "Heldere regels maken interpretatie onmogelijk en dit komt zowel de overheid, ondernemer, consument als de omgeving ten goede."

Hoe doen ze het in Breda?

Nog even terug naar die nachtburgemeester. In Breda, net over de grens met Nederland, hebben ze zo’n speciale burgemeester al. Dat is iemand die op informele wijze nieuwe horeca in het zonnetje zet. Dat staat overigens los van de gemeente en de politie.

Wat doet gemeente Breda dan wel, waar wellicht Vlaamse steden wat van kunnen leren? Er wordt geïnvesteerd in gezamenlijke koffie-uurtjes, zegt Carolien Lageuse van gemeente Breda, om een goede relatie te hebben met horecazaken in de stad. "Met betrokken partners verstevigen wij de relatie om veilig uitgaan te bevorderen." De samenwerking is volgens Lageuse in Nederland uniek en is daarom ook genomineerd voor de Hein Roethofprijs.

In Breda staat samenwerking met alle betrokken partners dus voorop. Er zijn ook andere manieren om het uitgaan zo veilig mogelijk te laten verlopen. Zo worden er sinds augustus vorig jaar gastheren tijdens het uitgaan ingezet. "Ook willen we horecaondernemers meer verantwoordelijkheid geven om de veiligheid te garanderen", zegt Lageuse. "De politie hoeft niet altijd meer zichtbaar te zijn, dat is niet altijd even nodig. Wel zijn ze altijd bereikbaar via de hot line, waardoor ze snel ter plekke zijn als er iets is."

Politie hoeft niet altijd meer zichtbaar te zijn, dat is niet altijd even nodig

Carolien Lageuse, gemeente Breda

Gemeente Breda werkt ook mee aan de voorlichting van ouders, onder de noemer "project Happy Ouders". Mensen geven les op scholen en er wordt gecontroleerd op onder meer drank- en drugsgebruik bij discotheken.

Lageuse nodigt Vlaamse steden van harte uit om eens naar Breda te komen. "Een nachtje meelopen, is altijd prima. Leuk zelfs!"

Meest gelezen