Videospeler inladen...

Istanbul verhuist luchthaven: "Grootste verhuizing uit luchtvaartgeschiedenis"

In Istanbul wordt alles in gereedheid gebracht om alle activiteiten van de internationale luchthaven Atatürk te verhuizen naar een nieuwe locatie. Volgens de Turkse regering zal de nieuwe luchthaven op termijn de grootste ter wereld worden. 

De nieuwe luchthaven zou in het eerste jaar al 90 miljoen passagiers ontvangen en scoort daarmee meteen een plaats in de top 15 van grootste luchthavens ter wereld. Maar de Turkse regering wil dat de luchthaven op termijn blijft groeien en op een dag de allergrootste luchthaven zal zijn.

Officieel werd de nieuwe luchthaven al geopend op 29 oktober. Sinds de opening vliegen er slechts enkele binnenlandse vluchten per dag naar de luchthaven omdat nog niet alles klaar was. De grote verhuizing stond enkele maanden geleden gepland, maar die is meermaals uitgesteld.

Nu is de luchthaven helemaal klaar voor de echte grote opening. Vanaf drie uur vannacht zullen alle vliegtuigen richting Istanbul landen op de nieuwe luchthaven. 

Grootste verhuizing ooit

Volgens Turkije gaat het om de grootste verhuizing uit de luchtvaartgeschiedenis. In totaal moet 47.000 ton materiaal worden verhuisd naar de nieuwe locatie 40 kilometer ten noorden van de oude luchthaven. Materiaal dat verhuisd moet worden, gaat van bagagekarretjes tot bussen om passagiers te vervoeren en trappen om het vliegtuig in en uit te stappen. 

De volledige verhuizing zal 45 uur in beslag nemen, 1.800 personeelsleden zijn opgetrommeld. De laatste vlucht die vanuit de oude luchthaven zal vertrekken is vlucht TK54 richting Singapore. 

Niet onomstreden

Bij de bouw van de luchthaven zijn minstens 34 arbeiders om het leven gekomen. Protest tegen de onveilige arbeidsomstandigheden op de luchthaven werd door ordediensten hardhandig de kop ingedrukt. 

Bekijk hier de beelden van de verhuizing van de luchthaven: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen