2019 Getty Images

Mentale gezondheid van dader aanslag Christchurch wordt onderzocht

Een rechter in Nieuw-Zeeland heeft een psychologisch onderzoek bevolen voor de dader van de aanslag op twee islamitische gebedsplaatsen in de stad Christchurch. Bij het bloedbad, op 15 maart, kwamen vijftig mensen om het leven. Er vielen ook tientallen gewonden. 

De 28-jarige Australische verdachte voor de aanslag in Christchurch verscheen vanmorgen voor de rechter, via een videolink met de gevangenis waar hij wordt vastgehouden.

Volgens de rechter is een onderzoek naar de mentale gezondheid een normale stap in de juridische procedure. De psychologische tests zullen twee tot drie maanden duren. Tijdens de zitting werd ook bekendgemaakt dat de vermoedelijke dader wordt beschuldigd van 50 moorden en 39 pogingen tot moord.

AFP or licensors

De rechtszaal was gevuld met familieleden van de slachtoffers en overlevenden van het bloedbad. Sommigen van hen droegen ziekenhuiskledij of zaten in een rolstoel. De verdachte had handboeien aan, en een grijs gevangenisplunje. Hij liet geen enkele emotie blijken. De man kon vanuit de gevangenis wel de rechter en de advocaten zien, maar niet het publiek in de rechtszaal. 

De volgende zitting in deze zaak vindt plaats op 14 juni. Als uit het onderzoek blijkt dat de vermoedelijke dader geestelijk gezond is, dan zal hem worden gevraagd om te antwoorden op de schuldvraag. Zoniet zal het proces worden geannuleerd, en wordt de verdachte opgesloten in een psychiatrische instelling. 

Meest gelezen