"Nadat ik het script gelezen had, wist ik het zeker: iedereen gaat me haten"

Dat het laatste seizoen van "Game of thrones" - nog één week wachten! -  spectaculair zal zijn, daar is iedereen het intussen, op basis van de trailers die HBO al de wereld ingestuurd heeft, over eens. En dan zal het niet alleen over de beelden gaan, maar ook over de soms compleet onverwachte plotwendingen. Herinner u bijvoorbeeld de dood van Jon Snow, die van de jonge dienstknecht Olly de uiteindelijke doodsteek krijgt, op het einde van het 5de seizoen. Het maakte van Olly een van de meest gehate tv-personages op dat moment. De toen 14-jarige acteur Brenock O’Connor werd overspoeld met haatberichten. En die krijgt hij zelfs nu nog, zo vertelde hij in een interview met nieuwswebsite Huffington Post.

"Als je iets kwaadaardigs doet, dan wil je toch kwaadaardige reacties", reageerde O’Connor in september 2015 op nieuwswebsite Express. En de reacties waren wel degelijk kwaadaardig. Zo herinnerde O’Connor zich in een interview met The Sun in mei 2018: "De ochtend na de uitzending van de dood van Jon Snow in de VS kreeg ik volgende tweet: "Ik kom jou en je familie vermoorden, zal hun lichamen verkrachten en hen daarna door mijn honden laten opeten." Ik kon niet anders dan concluderen: "Oké, het is gebeurd. Iedereen weet het nu.""

Op Huffington Post keek O’Connor nogmaals terug op de rol die hem wereldberoemd maakte, en op de reacties die na de moord op Jon Snow volgden: "Nadat ik het script gelezen had, wist ik het zeker: iedereen gaat me haten. Maar men is daarin echt wel heel ver gegaan. Veel te ver zelfs. De opmerkingen die volgden waren ronduit angstaanjagend en zelfs gevaarlijk: "Steek de banden van zijn Vespa kapot!", "Steek hem neer!", "Hang hem aan een wasdraad!""

"Zelfs nu krijg ik iedere maand nog wel één tweet waarin staat dat ik er zelf een eind aan moet maken, of dat ze me grondig haten, of om er de brui aan te geven. Ik heb dan zoiets van: ach, het zij zo. Het blijft vreemd dat men dat allemaal zo serieus neemt. Ook al betekent het dat ik goed werk afgeleverd heb, daar men me zo sterk is gaan haten. Het voelt toch wel goed dat ik zo’n indruk in die serie nagelaten heb."

"Nu en dan herkent men me nog wel, ook al is het al 4 jaar geleden. Alhoewel. Onlangs was ik in een pub in Belfast toen iemand naar me toekwam en zei: "Was jij niet te zien in "Game of thrones"? Rickon Stark, niet?""

"Als iemand reageert met "Fuck you, Olly", dan zeg ik: "Maar ik ben Olly al lang niet meer. Olly is dood (in het 6e seizoen werd Olly opgehangen, nvdr). Ik heb mijn verdiende loon gekregen. Dat is allemaal verleden tijd.""

"Ik had nooit gedacht dat de verhaallijn van Olly zo belangrijk zou zijn. Maar ik was gewoon op het juiste moment op de juiste plaats. Daar heb ik veel geluk mee gehad. En wat ook vreemd is, ik heb zowel Jon als Ygritte (zie hierbeneden) in de serie vermoord en nu zijn de acteurs die die rol speelden met elkaar getrouwd."

"Ik had onmiddellijk door dat de dood van Jon Snow een grote impact zou hebben. Dat de scenaristen een 14-jarige jongen het vertrouwen gegeven hebben die scène tot een goed einde te brengen, dat voelde heus wel goed aan."

"De opnames van Olly’s dood waren voor mij erg emotioneel omdat ik echt wel verliefd geworden was op die rol. Want hij had het niet altijd makkelijk: zijn ouders waren voor zijn ogen vermoord, hij kwam terecht tussen verkrachters, moordenaars en dieven. En hij was nauwelijks 11 jaar. Ook al vonden velen het plezant dat hij uiteindelijk opgehangen werd, dat was het zeker niet voor iemand die nog zo jong was en zoveel meegemaakt had."

"Ik ben dankbaar dat ik van "Game of thrones" deel mocht uitmaken (O’Connor was te zien in 17 afleveringen, nvdr). Het was het beste dat ik ooit gedaan heb en dat zal altijd zo blijven. Ik heb mijn top al bereikt op een jonge leeftijd. Soms gebeurt dat nu eenmaal zo."

De intussen 18-jarige O’Connor speelde na "Game of thrones" belangrijke rollen in de Britse tv-series "Dickensian" en "Living the dream". Hij speelde een van de hoofdrollen in de bioscoopfilm "The Bromley boys". Naast acteren is muziek ook een passie van O’Connor.

Meest gelezen