Politie-inspectie waarschuwt: "Amper controle op corruptie bij politie"

Politieagenten worden tijdens hun carrière nauwelijks gecontroleerd op hun integriteit. Dat zegt de Algemene Inspectie, de dienst die de lokale en federale politie controleert, in De Standaard. Volgens de Inspectie oefenen criminelen steeds meer druk uit op agenten en betalen ze veel geld voor informatie. Daardoor zou de kans op corruptie binnen het politiekorps stijgen. Volgens de inspectie is dat een groot probleem omdat ze wettelijk gezien niet in staat is om corruptie bij de politie goed te bestrijden. 

Politiemensen moeten integer zijn. Er wordt verwacht dat ze betrouwbaar en eerlijk zijn en zich niet laten omkopen. Maar eigenlijk wordt dat doorheen hun carrière nooit gecontroleerd. Dat schrijft de Algemene Inspectie in een recent rapport.

De Inspectie is dan ook bezorgd over de integriteit van agenten. "Tussen het ogenblik van de aanwerving, stel op 20-jarige leeftijd, en de pensionering, stel op 67-jarige leeftijd, verlopen 47 jaren. De vaststelling moet worden gemaakt dat er tijdens deze periode quasi niet preventief gecontroleerd wordt op integriteit", staat in het rapport.

Volgens de inspectie kan die controle ook nauwelijks omdat ze zelf wettelijk gezien niet in staat is om corruptie binnen de politie goed te bestrijden. "Er ontbreekt namelijk een regelgevend kader", zegt Johan De Volder, adjunct inspecteur-generaal van de Algemene Inspectie.

"De commissie die bijvoorbeeld moet controleren of ik als adjunct inspecteur-generaal integer ben, kan dat in feite niet omdat ze dat wettelijk gezien niet mag.

"Niet iedereen moet altijd gecontroleerd worden"

Toch pleit de Inspectie niet voor een veralgemeende controle die op iedereen bij de politie zal worden toegepast. "We pleiten eigenlijk voor een soort van risicoanalyse van de functies die onderhevig zijn aan een verhoogde corruptiedruk", zegt De Volder.

Agenten die bijvoorbeeld in de haven werken zouden op die manier vaker gecontroleerd kunnen worden dan anderen. "Maar ook bijvoorbeeld de leidinggevenden, want daar is zekerheid over de integriteit ook zeer belangrijk."   

Meest gelezen