Herder laat uit protest schapen op openbare weg: "Geef ons geld om ons te beschermen tegen wolven"

In Houthalen-Helchteren heeft een herder zijn schapen losgelaten op de openbare weg. Hij deed dat uit protest. De schapenherder vindt dat de overheid financiële steun moet geven om zijn kudde te beschermen tegen wolven.

Sinds kort zijn er opnieuw wolven gesignaleerd in ons land. Die lusten wel eens een sappig stukje schapenvlees, tot grote ergernis van schapenherders.

Herder Johan Schouteden wil meer bescherming krijgen van de overheid. "Ik vind dat de kosten om onze schapen te beschermen voor 100% terugbetaald moeten worden", klinkt het. "Want ik moet toch kunnen concurreren met schapenboeren uit de rest van Vlaanderen die geen last hebben van wolven."

Subsidieregeling

Op 25 maart kondigde de Vlaamse minister van Natuur Koen Van den Heuvel aan dat professionele schapenhouders en hobbyboeren 80% van hun investeringen in goede omheiningen met stroomdraad terugkrijgen. Hobbyboeren kunnen daarvoor terecht bij het Agentschap voor Natuur en Bos. 

Professionele schapenhouders en boeren die schapen houden in bijberoep, moeten aankloppen bij het Departement voor Landbouw en Visserij. En daar staat in de voorwaarden dat de boeren  maar 15% van hun investeringen terugkrijgen.

Minister Van den Heuvel werkt wel aan een betere regeling waarbij professionele schapenhouders en schapenboeren in bijberoep evenveel subsidies zullen krijgen als hobbyboeren. 

Actie valt in de smaak

Of de protestactie van vandaag wat uithaalt, is nog maar de vraag. Het was de bedoeling de openbare weg te blokkeren maar veel automobilisten vonden het helemaal niet zo erg dat ze moesten wachten tot de schapen de weg hadden overgestoken. "Best een mooi zicht om die schapen hier op de weg te zien", zegt een automobilist. "Dat gebeurt nu eenmaal niet iedere dag. Ik vind het helemaal niet erg om even te moeten wachten. Ook voor mij is dat even een rustmomentje."

Meest gelezen