Video player inladen...

Betalingen afronden tot 5 cent en betere verzekering voor militairen: dit heeft de Kamer nog op de valreep beslist  

Gisteren kwam de Kamer de voorlaatste keer samen voor de verkiezingen in mei. Nog snel werden heel wat beslissingen genomen. De belangrijkste is de lijst met artikelen van de Grondwet die de volgende regeerperiode kunnen worden aangepast. Maar er werd ook beslist dat betalingen met cash verplicht moeten worden afgerond tot op 5 cent, dat er een steunsysteem komt voor nieuwe gascentrales, en dat militairen in ons land gelijk worden vergoed in vergelijking met militairen die in het buitenland actief zijn. 

Tot half 3 vannacht is in de Kamer over een hele reeks voorstellen gestemd. De belangrijkste knoop die moest worden doorgehakt, ging over het openstellen van de Grondwet. Maar daarnaast keurde de Kamer ook nog een rits maatregelen goed. Dit is er beslist. 

Afronden tot op 5 cent

Vanaf 1 december zullen handelaars cashbetalingen verplicht moeten afronden tot op 5 eurocent. Voor betalingen met een bankkaart moet er niet worden afgerond. U mag de stukjes van 1 of 2 cent ook blijven gebruiken, en de handelaar kan ze ook als wisselgeld geven. Door de afronding zullen er wel minder stukjes in omloop zijn, zegt minister van Economie Kris Peeters (CD&V).

Steun voor gascentrales

In 2025 zouden de kernreactoren in ons land moeten sluiten. Om die "kernuitstap" op te vangen, willen verschillende partijen nieuwe gascentrales bouwen. Die zijn op zich niet rendabel, dus werkte minister van Energie Marghem (MR) aan een steunmechanisme (CRM) voor bedrijven die erin willen investeren. Het systeem werkt op basis van veilingen, en is nu goedgekeurd. N-VA en PVDA stemden tegen, SP.A en DéFI onthielden zich. De andere partijen stemden voor.

Vergoeding voor militairen

Afgelopen zondag berichtte VRT NWS nog dat militairen die in eigen land worden ingezet, niet altijd evenveel worden vergoed bij een ongeval als militairen die actief zijn in het buitenland. Vier dagen later is een amendement gestemd dat het verschil moet wegwerken. "Dat betekent ook dat er voor incidenten die er in het verleden geweest zijn, een bijkomende vergoeding mogelijk is", zegt Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V). 

Belasting op fiets

Ook het voorstel van de PS om de btw op fietsen (ook elektrische) te verlagen van 21 naar 6 procent, werd goedgekeurd. De verlaging moet meer mensen stimuleren om voor de fiets te kiezen als vervoersmiddel. De Europese Commissie moet wel nog groen licht geven voor de verlaging, en dat kan wel nog even duren.

Gokspelen

De regels voor kansspelen in cafés worden verstrengd. Dat gebeurt op voorstel van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Minderjarigen mogen niet meer spelen op de toestellen. Daarom krijgt elk toestel een lezer voor een identiteitskaart, om een leeftijdscontrole uit te voeren. Daarnaast komen er ook meer voorwaarden om een toestel te installeren.

"Ongehuwd"

Mensen die uit de echt gescheiden zijn, maar ook weduwnaars en weduwes kunnen zich binnenkort bij de burgerlijke stand laten registreren als "ongehuwd". De vermelding "uit de echt gescheiden" wordt vaak negatief ervaren, vinden de initiatiefnemers. Voor weduwen en weduwnaars kan volgens hen de vermelding "ongehuwd" ook een stap in het rouwproces zijn.

Kruispunten

Op bepaalde kruispunten zullen fietsers en voetgangers allemaal tegelijk groen licht kunnen krijgen. Auto's, moto's en vrachtwagens staan dan in alle richtingen voor het rode licht. Kruispunten worden daarvoor uitgerust met verkeerslichten die pijltjes laten zien rond het teken van de fiets op die verkeerslichten. Het voorstel komt van Jef Van den Bergh (CD& V) en Daphné Dumery (N-VA), en zal zorgen voor zogenoemde "conflictvrije kruispunten".

En verder...

Daarmee is nog maar een deel van het verhaal verteld. De Kamer keurde ook goed dat mensen met een inkomen tot 2.200 euro, onder bepaalde voorwaarden, een voorschot kunnen krijgen als hun ex-partner geen onderhoudsgeld betaalt voor de kinderen. Voor aankopen tot 3.500 euro zal voortaan een sms of mail als bewijs volstaan. De belastingen op premies voor rechtsbijstandsverzekering worden verlaagd (zo'n verzekering beschermt mensen tegen hoge procedurekosten). En op digitale kranten moet binnenkort geen btw meer worden betaald, zoals nu al geldt voor papieren kranten. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen