"SOS Zomerkamp" zoekt na uitbreken Afrikaanse varkenspest kampplek voor honderdtal jeugdgroepen 

Kinderen– en jongerenkampen die deze zomer in Zuid-Luxemburg gepland stonden, kunnen zich vanaf vandaag aanmelden op de site van "SOS Zomerkamp". Dat initiatief werd gelanceerd naar aanleiding van het uitbreken van de Afrikaanse varkenspest in de regio. De Vlaamse en Waalse jeugdwerkkoepels en jeugdvereniging "De Ambrassade" hopen met dat platform de jeugdgroepen van een nieuwe locatie te voorzien.

Het Vlaamse jeugdwerk organiseert zoals ieder jaar weer een heleboel zomerkampen voor de jeugd. Dit jaar staat die teller op 6.600 kampen, goed voor een half miljoen kinderen en jongeren.  Al heeft het uitbreken van de Afrikaanse varkenspest in het zuiden van de provincie Luxemburg daar een stokje voor gestoken. Om dat probleem op te lossen, moeten heel wat jeugdverenigingen naar een nieuwe kampplaats op zoek.

En die zoektocht verloopt met behulp van een website, die al een tijdje actief in Wallonië was. Nu wil ook de Vlaamse jeugdwerkkoepel, in samenwerking met de jeugdorganisatie "De Ambrassade", een oplossing bieden voor de getroffen groepen. Op de site van "SOS Zomerkamp" kunnen jeugdverenigingen zich aanmelden met specifieke noden en eisen. Ook kunnen boeren of bijvoorbeeld scholen hun locatie ter beschikking stellen om de jeugdgroepen alsnog een geschikte plek te bieden.

Het is de bedoeling om zo veel mogelijk groepen nog van een kampplaats te voorzien
Jolien Felis, De Ambrassade

In Wallonië leverde het initiatief al heel wat succes op. Daardoor werd de site, initieel opgericht door scoutsfederatie "Les Scouts" en kampenorganisatie "Atouts Camps", al snel overgenomen door de Vlaamse jeugdwerkkoepel. "We willen dat zo veel mogelijk groepen zich aanmelden op het platform", zegt Jolien Felis van de Ambrassade. "Op die manier kan het aanbod op de site, als het overeenkomt met hun noden en eisen, meteen een oplossing bieden. Het is de bedoeling om zo veel mogelijk groepen nog van een kampplaats te voorzien."

Niet schadelijk

De Afrikaanse varkenspest in niet schadelijk voor de mens. Toch kan ze heel wat schade aanrichten aan de lokale landbouw. Om dat te voorkomen worden er tal van maatregelen getroffen in een gebied waar zo'n 100 Vlaamse groepen zich deze zomer zouden installeren. Door het groot aantal kampeerweiden dat getroffen is door de varkenspest, worden andere boeren door de site opgeroepen om hun weide ter beschikking te stellen.

Bekijk hier waar de varkenspest actief is:

Meest gelezen