Tot 5 jaar cel voor Roemeense bende voor ramkraken over het hele land

Negentien Roemenen zijn door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot celstraffen van 1 tot 5 jaar cel voor een reeks ramkraken over heel het land. De bende ging daarbij drastisch te werk en deinsde er niet voor terug om met voorhamers of zware voertuigen in te rijden op de toegangspoorten van hun doelwitten. 

De bende kon in juni 2018 worden opgerold door de federale gerechtelijke politie van Halle-Vilvoorde. Daags na een van de ramkraken kon de politie bij een verkeerscontrole vier verdachten oppakken. De arrestatie leidde de recherche naar een pand in Charleroi, dat als uitvalsbasis werd gebruikt door de Roemeense dievenbende. De speciale eenheden van de federale politie vielen er binnen en konden daarbij elf verdachten inrekenen. Verder onderzoek bracht in totaal negentien verdachten in kaart. De bendeleden pendelden tussen hun thuisland en België om de ramkraken te plegen. Ze sloegen telkens twee weken ongenadig vaak toe, om daarna enkele maanden te verdwijnen.

Het parket vervolgde de bende voor 31 ramkraken en een tiental pogingen tot ramkraak. Het grootste deel van die feiten werd door de rechtbank bewezen geacht. De bende sloeg vooral toe in Wallonië en de rand rond Brussel. Ze viseerde vooral multimedia-, doe-het-zelf-, speciaalzaken in gereedschap voor de bouw en tuincentra. Om hun illegale activiteiten te verbergen, gebruikten ze SIM-kaarten die geregistreerd stonden op namen van stromannen. 

De rechtbank veroordeelt de 19 nu tot celstraffen van één tot vijf jaar. 

Meest gelezen