Video player inladen...

Vlaamse regering maakt 50 miljoen euro vrij voor extra plaatsen in secundair onderwijs

De Vlaamse regering maakt 50 miljoen euro extra vrij om meer plaatsen te creëren in de klassen. Een half jaar geleden was daar al 150 miljoen voor uitgetrokken. Ook de schooltoelagen gaan volgend schooljaar omhoog.

Het aantal leerlingen in Vlaanderen en Brussel groeit. De voorbije jaren werd daarom bijkomende capaciteit in het basisonderwijs gecreëerd. Sinds 2010 heeft de regering alles samen 372 miljoen euro uitgetrokken voor 40.000 extra plaatsen in de klassen van de basisscholen. De helft daarvan is al gerealiseerd, de andere helft is in uitvoering.

De focus wordt nu verlegd naar het secundair onderwijs. Tegen 2024-2025 wordt daar een tekort van 58.500 plaatsen verwacht. Een half jaar geleden besliste de regering al om 151 miljoen euro uit te trekken om de volgende drie jaar 16.200 extra plaatsen te creëren in Vlaanderen en Brussel. Er werden daarvoor 29 steden en gemeenten geselecteerd op basis van de grootste nood.

Daar komt nu nog 50 miljoen euro extra bij. Dat geld gaat naar bijkomende plaatsen in Aalst, Gent, Brussel, Antwerpen en de Vlaamse Rand.

Schooltoelage

De Vlaamse regering heeft ook beslist om de schooltoelagen, officieel de selectieve participatietoeslagen, volgend schooljaar te verhogen. Kinderen van 3 tot 5 jaar zullen gemiddeld 103,7 euro per jaar ontvangen (+8,7); kinderen van 6 tot 12 jaar krijgen gemiddeld 158,26 euro (+22,3) en tieners van 12 tot 18 jaar gemiddeld 722,38 (+268,4).

De bedragen zijn afhankelijk van het inkomen van het gezin en de kinderen ten laste. De toelagen zullen automatisch gestort worden, de ouders hoeven daar zelf niets meer voor te doen.

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen