VS trekken visum in van de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag

Fatou Bensouda, de belangrijkste aanklager van het Internationaal Strafhof, kan de Verenigde Staten niet meer binnen. Washington is niet te spreken over een onderzoek dat ze voert naar mogelijke wandaden van Amerikaanse militairen in Afghanistan.

Vorige maand had VS-minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo al beperkingen aangekondigd tegen medewerkers van het Internationaal Strafhof (ICC of International Criminal Court). Het ging dan om mensen die betrokken waren bij onderzoek van mogelijke misdrijven van VS-militairen in Afghanistan. Nu wordt dus het visum van Fatou Bensouda, een Gambiaanse rechter en hoofdaanklager van het ICC, ingetrokken.

De vrouw is dus niet meer welkom in de VS, maar zegt dat dat haar onderzoek niet zal hinderen. Het is echter niet duidelijk of ze nu nog verslag kan uitbrengen van haar activiteiten voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York. In principe geniet ze daar van diplomatieke immuniteit, al mag ze de rest van Amerika niet binnen.

In november 2017 kondigde Bensouda een vooronderzoek aan naar mogelijke wandaden van zowel de talibanrebellen als het regeringsleger in Afghanistan, maar ook naar die van buitenlandse troepen zoals die van de VS. Dat zou onder meer slaan op gevangenen van de geheime dienst CIA in Afghanistan.

De VS erkennen -net zomin als Rusland of China- de autoriteit van het ICC en hebben het verdrag dan ook niet geratificeerd. De beslissing van vandaag is opnieuw een aanfluiting van het multilateralisme door het Amerika van president Donald Trump. Nog vandaag heeft minister Pompeo verstek laten gaan voor de bijeenkomst van ministers van de G7 -de zes belangrijkste westerse industriestaten en Japan- in Parijs.

Het ICC werd in 2002 opgericht en kan misdaden tegen de mensheid en genocide onderzoeken als het land waar ze begaan zijn -of het land van de daders- die niet wil of niet kan onderzoeken.

Meest gelezen