Video player inladen...

"Wees een vent en kom naar het debat": Hoe presidents­verkiezingen in Oekraïne op robbertje bekvechten zijn uitgedraaid

In Oekraïne begint de campagne voor de presidents­verkiezingen meer en meer te lijken op een wedstrijdje bluffen. De twee kandidaten die naar de volgende verkiezingsronde gaan, stand-upcomedian/acteur Volodimir Zelenski en huidig president Petro Porosjenko, proberen elkaar af te troeven via sociale media. Het haantjesgedrag van de politieke rivalen begon met een voorstel van Porosjenko om een debat te organiseren in de aanloop naar de beslissende verkiezingsronde op 21 april. 

"Ik neem uw uitdaging aan." Zo opent Volodimir Zelenski in een filmpje dat hij woensdag 3 april verspreidt via sociale media. Hij reageert daarmee op het voorstel van huidig president Porosjenko om een debat tussen de twee overgebleven presidentskandidaten te organiseren.

"Ik ga wel in debat, niet zoals u in 2014", vervolgt hij. Dit is een sneer naar Porosjenko, die voor de presidentsverkiezing van 2014 weigerde om in debat te gaan met zijn tegenstander toen, Joelija Timosjenko.

Zelenski neemt niet gewoon de uitdaging aan, hij doet er meteen een schepje bovenop. Hij stelt voor om het debat te organiseren in het grootste stadion van de hoofdstad Kiev. Hij wil ook dat de presidentskandidaten, dus ook Porosjenko, een medisch onderzoek laten uitvoeren, om te bewijzen dat ze geen alcohol- of drugsverslaving hebben. "Het land moet een gezonde president hebben", zegt Zelenski.

Ik geef u 24 uur. Denk er eens over na

Volodimir Zelenski

Verder vraagt Zelenski in zijn videoboodschap om hem geen marionet van het Kremlin of een clown meer te noemen, maar een echte presidents­kandidaat. Dit zou hij moeten doen uit respect voor minstens een derde van Oekraïense kiezers. Hij wrijft daarmee zijn rivaal nog eens in dat hij tijdens de eerste ronde 30 procent van de stemmen haalde, bijna twee keer zo veel als Porosjenko. "Ik geef u 24 uur, denk er eens over na", besloot Zelenski.

The game is on

Porosjenko kaatst meteen de bal terug. "Ik ben blij dat je, hoewel onzeker, mijn voorstel om een debat te houden, hebt geaccepteerd", reageert de president, eveneens in een video. "Een debat is geen show, president en opperbevelhebber (van het Oekraïense leger nvdr.) zijn is geen spelletje, het betekent de verantwoordelijkheid dragen voor de mensen, voor het land."

In een stadion? Het zij zoIk wacht

Petro Porosjenko

"Zoek geen uitvluchten en stel geen voorwaarden, verstop je niet, dat is niet mooi", zegt Porosjenko. "Wees een vent. Kom naar het debat. In een stadion? Het zij zo. Ik wacht."

Intussen hebben zowel Porosjenko als Zelenski een drug- en alcoholtest ondergaan. De eerste resultaten van Porosjenko's test zijn negatief. Zelenski zegt resultaten te hebben over ongeveer drie dagen.

Komt er nu echt een groots debat?

Of het debat nu echt zal doorgaan in het stadion, staat nog niet helemaal vast. Volgens de kieswetgeving moet er een debat plaatsvinden tussen de twee presidentskandidaten op de laatste vrijdag voor de verkiezing, op de nationale televisie. Het is niet illegaal om daarvoor ook al een debat te organiseren, maar dat moeten de kandidaten dan zelf bekostigen.

Zelenski heeft vandaag ook geantwoord op de boodschap van Porosjenko, alweer met een filmpje. Hij bedankt daarin Porosjenko om zijn uitdaging aan te nemen, en stelt dat het debat een kans is om aan de wereld te tonen dat Oekraïne een vrij en democratisch land is.

Hij roept in de video ook Joelija Timosjenko op om moderator van het grote stadiondebat te worden. Ze krijgt van Zelenski 24 uur om te reageren. Timosjenko werd vorige zondag derde in de eerste ronde en viel zo af uit de race. Een reactie van haar is er voorlopig nog niet. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen