Video player inladen...

Migranten en vluchtelingen proberen weg te komen uit Griekenland, maar raken slaags met oproerpolitie 

Honderden migranten en vluchtelingen proberen weg te raken uit Griekenland, waar velen al lange tijd wachten op de behandeling van hun asielaanvraag. In Diavata, een kleine 100 kilometer van de grens met Noord-Macedonië, raakten ze voor de derde dag op rij slaags met de oproerpolitie. In Athene hielden verschillende tientallen migranten en vluchtelingen de sporen van het centraal station bezet om te eisen dat de grens tussen Griekenland en Noord-Macedonië zou worden geopend. "Deze actie is een boodschap aan Europa", zeggen de Grieken.

De spanningen lopen al dagenlang hoog op in de buurt van het vluchtelingenkamp van Diavata, zo'n 100 kilometer van de grens met Noord-Macedonië. Daar zijn de voorbije dagen honderden migranten en vluchtelingen aangekomen uit verschillende regio's in Griekenland.

Ze vragen de opening van de grenspost van Idomeni. De grensafsluiting tussen Griekenland en Noord-Macedonië werd gebouwd na het hoogtepunt van de migratiecrisis in 2015, toen een miljoen mensen via Griekenland en de Balkan op weg gingen naar Noordwest-Europa.

Door de bewaakte grenspost is de zogeheten Balkanroute, die loopt van Griekenland over Noord-Macedonië, Servië en Hongarije richting West-Europa, sinds begin 2016 dicht.

"Mars naar het noorden"

De migranten en vluchtelingen geven gehoor aan een oproep op de sociale media. Met hun "mars naar het noorden" protesteren ze tegen de trage behandeling van hun asielprocedure en tegen de vaak erbarmelijke omstandigheden in de Griekse opvangkampen voor vluchtelingen en migranten.

AFP or licensors

De migranten en vluchtelingen hebben tentjes opgezet in een veld net buiten het opvangkamp van Diavata. Vanuit Diavata willen ze verder stappen naar het noorden om daar de grens over te steken. Als ze zich massaal daarheen begeven, hopen ze te bereiken dat de grens onder druk wordt geopend. 

Maar dat zal niet gebeuren, zegt de Griekse secretaris-generaal van het ministerie voor Migratiebeleid Miltiadis Klapas. "Deze actie is gebaseerd op volslagen ongefundeerde informatie", zegt hij. Ook de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) waarschuwde de migranten en vluchtelingen om dergelijke geruchten niet te geloven.

Toch gaven ook vanuit Turkije veel migranten en vluchtelingen gevolg aan de oproep op de sociale media. Zij trokken naar de Turks-Griekse grens, omdat ze het valse gerucht hadden opgevangen dat die geopend was. Volgens Turkse media zijn bijna 1.200 migranten en vluchtelingen opgepakt aan de grens met Griekenland.

De Griekse overheid heeft de grens intussen sterker beveiligd.

Oproerpolitie

In Diavata kwam het al drie dagen op rij het tot onlusten met de oproerpolitie. Toen de migranten en vluchtelingen gisteren en eergisteren een versperring probeerden te doorbreken, gebruikte de politie traangas om ze uit elkaar te drijven. 

De groep aangekomen migranten was vanmorgen tot zo'n 2.000 gegroeid, maar verscheidene van hen werden later op de dag door twee autocars weggebracht naar andere opvangkampen in Griekenland. Zo'n 800 achterblijvers gooiden met stenen naar de oproerpolitie die hen belette om in de richting van de grens te vertrekken.  

AFP or licensors

Ook in de Griekse hoofdstad Athene protesteerden zo'n 200 migranten en vluchtelingen. In het centraal station bezetten ze de sporen op de lijn van de hoofdstad naar de noordelijke havenstad Thessaloniki. Ook daar eisten ze met hun actie dat de grens met Noord-Macedonië zou worden geopend. "Saloniki!" (Thessaloniki) en "Duitsland!", scandeerden de actievoerders. Geen enkele trein kon het station van Athene verlaten terwijl de politie probeerde de demonstranten te overtuigen om weg te gaan. 

AFP or licensors

"Deze actie is een boodschap aan Europa", klinkt het bij het Griekse ministerie voor Migratiebeleid. "Europa moet begrijpen dat het migratieprobleem een Europese oplossing vereist."

In Griekenland zitten ongeveer 70.000 migranten en vluchtelingen vast. Zo'n 15.000 van hen leven in overvolle opvangkampen op de eilanden in de Egeïsche Zee. Sinds begin dit jaar is Griekenland ook opnieuw het Europese land waar de meeste vluchtelingen en migranten illegaal binnenkomen. In januari en februari werden bijna 5.500 nieuwe aankomsten geregistreerd.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Video player inladen...

Meest gelezen