Betoging voor Dorchester-hotel in Londen tegen steniging voor holebi's in Brunei

In het centrum van de Britse hoofdstad Londen hebben gisteren tientallen mensen geprotesteerd voor het hotel The Dorchester. Ze manifesteerden tegen de nieuwe strenge straffen voor homoseksualiteit of overspel in het rijke oliestaatje Brunei. Dat zijn nu misdrijven die bestraft worden met steniging. The Dorchester is in handen van de sultan van Brunei.

Woensdag werden in het Zuidoost-Aziatische oliestaatje Brunei nieuwe strenge straffen van kracht, geïnspireerd op de sharia, de strenge islamitische wetgeving. Wie seks heeft met iemand van hetzelfde geslacht, riskeert steniging met de dood tot gevolg. Ook voor andere misdrijven worden lijfstraffen ingevoerd.

De internationale verontwaardiging is groot. De Amerikaanse acteur George Clooney riep vorig weekend op tot een boycot van negen internationale luxehotels die in handen zijn van sultan Hassanal Bolkiah,  waarbij The Dorchester in Londen.

"Als de sultan doof blijft voor de oproepen tot redelijkheid en mededogen, vinden we dat de Britse regering elke diplomatieke, economische en militaire band moet verbreken met het bewind in Brunei", zegt Peter Tatchell van de Britse LGBT-beweging.

Het sultanaat is lid van de Commonwealth en heeft nog steeds een Brits garnizoen op zijn grondgebied. Het vroegere Britse protectoraat werd in 1984 volledig onafhankelijk van Groot-Brittannië.

Meest gelezen