Brand in meubelzaak Vilvoorde onder controle, wellicht geen asbest

De brandweer is nog altijd de zware brand bij een meubelzaak in Vilvoorde aan het nablussen. Het vuur brak afgelopen nacht uit en vernielde de hele zaak. Ook twee woningen naast de winkel zijn onbewoonbaar. Volgens de eerste vaststellingen zat er geen asbest in het getroffen gebouw. 

Het vuur ontstond kort voor 22 uur in een loods van de meubelzaak in de Kolveniersstraat en breidde snel uit. Toen de brandweer aankwam, sloegen de vlammen al uit het dak. De zaak is volledig uitgebrand. Ook twee aanpalende woningen zijn onbewoonbaar. Een school aan de achterkant is gespaard gebleven.

Bij de brand vielen geen gewonden. Wegens de felle vuurhaard was het gemeentelijk noodplan een tijdlang van kracht. Een 30-tal omwonenden moest geëvacueerd worden. Ze werden opgevangen in de stedelijke sporthal.

"Dankzij de inzet van de verschillende hulpdiensten kon deze grote brand redelijk snel onder controle gebracht worden en konden de meeste woningen en de school gevrijwaard blijven," zegt burgemeester Hans Bonte (SP.A). "Het noodplan is om 3.59 uur opgeheven."

De rookhinder is in de loop van de nacht sterk verminderd, en toen mochten deuren en ramen opnieuw geopend worden in de omliggende straten. De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht.

(lees verder onder de video)

Video player inladen...

Asbest

De brand woedde in een oud gebouw, dus even werd gevreesd dat er nog asbest aanwezig was. Uit de eerste vaststellingen blijkt nu dat dat wellicht niet het geval was. De definitieve resultaten volgen deze namiddag. Uit voorzorg zijn de omwonenden wel gewaarschuwd om eventuele roetresten in tuin of terras niet zelf te verwijderen, maar te melden op het nummer 02 255 45 11. Dat kan vanaf morgen om 9 uur.

Het stadsbestuur benadrukt intussen dat er geen reden is tot paniek. Overheidsdienst OVAM verduidelijkt dat bij éénmalige blootstelling aan asbest het risico verwaarloosbaar is. Mensen met vragen kunnen steeds informatie vinden via https://www.ovam.be/milieu-gezondheid/asbest.

Meest gelezen