FLIP FRANSSEN

Colruyt koopt 10% rundvlees rechtstreeks bij boeren: veehandelaar wordt geschrapt

De Colruyt Group koopt vanaf nu een deel van haar rundvlees rechtstreeks bij de boeren aan. Dat schrijft De Standaard. In totaal gaat het om tien procent van het rundvlees. De tussenstappen via de veehandelaar en de groothandelaar worden daarbij dus geschrapt uit de aankoopketen. Door het rundvlees rechtstreeks in te kopen hoopt de supermarktketen transparanter te kunnen werken.

U kan het vandaag al in de winkels van de Colruyt Group gaan kopen: het rundvlees dat rechtstreeks bij de boeren aangekocht wordt. Het gaat om de supermarktketens van Colruyt Group, dus onder meer om Colruyt zelf, maar ook Okay, Spar, enzovoort. Het idee? De veehandelaar wordt uit de toeleveringsketen gehaald.

De bedoeling is dat Colruyt Group op die manier de keten korter én transparanter zal maken. "Die transparantie was voor niemand in de volledige keten heel helder", zegt algemeen directeur Colruyt Group ­Fine Food Stefan Goethaert. "Door deze manier van werken wordt het transparanter voor iedereen die een bijdrage levert aan de keten: de rundveehouders, de slachthuizen en de Colruyt Groep zelf. En natuurlijk ook voor de consument." 

Die transparantie was voor niemand in de volledige keten heel helder

Algemeen directeur Colruyt Group ­Fine Food Stefan Goethaert

Het initiatief wordt momenteel wel nog maar op beperkte schaal ingevoerd: amper tien procent van het rundvlees dat de Colruyt Groep inkoopt, zal rechtstreeks bij de boeren aangekocht worden. Daarvoor wordt een beroep gedaan op negentig boeren.

Daar wijst ook Benoit Luyckx op van de Vlaamse Veehandelaars en Vleesproducenten. "Het gaat om een klein aantal boeren die uitverkoren zijn om hieraan te kunnen meedoen. Zij krijgen daarvoor een kleine meerprijs. Maar misschien kunnen ze maar één of twee keer per jaar een levering van runderen doen. Dus dat is relatief weinig."

Meest gelezen