AFP or licensors

"Het is hier geen Monopoly": Duizenden Berlijners protesteren tegen "waanzinnig hoge huurprijzen"

In de Duitse hoofdstad Berlijn betogen duizenden mensen tegen de steeds hoger wordende huurprijzen. In Berlijn was wonen lange tijd een stuk betaalbaarder dan in andere Europese (hoofd)steden, maar inmiddels zijn de huurprijzen er in tien jaar tijd ook bijna verdubbeld.

Terwijl wonen in veel Europese (hoofd)steden al geruime tijd steeds duurder is geworden, was Berlijn lang een gunstige uitzondering op de regel. Maar inmiddels is betaalbare woonruimte ook in de Duitse hoofdstad stilaan verleden tijd. In tien jaar tijd is de prijs van een huurwoning bijna verdubbeld. Terwijl een bescheiden appartement in 2010 nog zo'n 360 euro per maand kostte, is dat nu gemiddeld zo'n 650 euro.

Zeker in een wijk als Kreuzberg is gentrificatie -het opwaarderen van een buurt, waardoor de oorspronkelijke bewoners met lagere inkomens op den duur verdrongen worden- een feit.    

Vastgoedspeculatie

Kreuzberg is ook de bestemming van de betogers, die vertrokken op de bekende Alexanderplatz. Met minstens 25.000 kaarten ze de problemen op de woningmarkt aan. De organisatoren verwachten dat het aantal nog zal oplopen. 

AFP or licensors

De betogers richten zich tegen vastgoedspeculatie: investeerders die panden opkopen en verbouwen tot luxueuze appartementen, die voor mensen met een bescheiden inkomen onhaalbaar zijn. Ze dragen spandoeken en bordjes mee met slogans als "Geen afbraak van bewoonbare panden" of "Verrassing! De markt reguleert zichzelf niet". Sommige betogers zijn verkleed in "vastgoedhaaien".

Referendum

De organisatoren van de betoging verzamelden ook handtekeningen voor een referendum om vastgoedbedrijven met meer dan 3.000 woningen te onteigenen. Ze stellen vooral groepen als Deutsche Wohnen en Vonovia aan de kaak, die duizenden panden in Berlijn opkochten toen de prijzen heel wat lager waren dan in andere Europese steden, om ze dan te verhuren tegen hoge prijzen.

Met acties als deze zijn de Berlijners niet aan hun proefstuk toe. Eerder protesteerden ze met succes tegen de geplande komst van een Google-campus naar Kreuzberg. Ook was er protest tegen de bebouwing van de voormalige luchthaven Tempelhof. 

AFP or licensors

Meest gelezen