AFP or licensors

Gele hesjes blijven protesteren, maar met veel zijn ze ditmaal niet

Op een nieuwe actiedag van de "gele hesjes" in Frankrijk, de 21e al, hebben 6.300 mensen gemanifesteerd. De betogers concentreerden zich op twee steden, Parijs en Rouen. 

Vanmiddag rond 14 uur telde het ministerie van Binnenlandse Zaken 6.300 betogers in het hele land, van wie ruim 3.000 in Parijs. Aan de eerste zaterdagbetoging, op 17 november 2018, namen nog 282.000 mensen deel.

In Parijs waren er twee verschillende betogingen, en ook in Rouen was een manifestatie gepland. Eric Drouot, een boegbeeld van de protestbeweging tegen het fiscale en sociale beleid van de Franse regering, nam deel aan een van de betogingen. Enkele manifestanten probeerden even op de ringweg te geraken, maar ze werden met traangas teruggedreven door de ordetroepen. 

Op de Champs-Elysées en andere plaatsen in Parijs was zaterdag nog steeds een betogingsverbod van kracht, dat ingevoerd werd na het geweld van drie weken geleden. De manifestaties van vandaag verliepen zonder noemenswaardige incidenten.

Meer gespannen ging het er aan toe in Rouen (Normandië), waar zo'n 1.000 "gele hesjes" op straat kwamen. Er waren schermutselingen tussen politie en gemaskerde betogers. Vuilnisbakken en een bouwmachine werden in brand gestoken, stadsmeubilair vernield. De politie vuurde traangasgranaten af om betogers te verhinderen in de verboden zone te komen.

AFP or licensors

Meest gelezen