NASA

Gps-record in de ruimte gebroken

Vier satellieten van de NASA hebben onlangs het gps-record in de ruimte gebroken: ze zijn erin geslaagd om via gps-signalen te navigeren op hun verste punt van de aarde ooit, halfweg de afstand tot de maan. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie zou het op termijn mogelijk moeten zijn om zo ver als de maan te navigeren via gps.

Op 12 maart 2015 lanceerde de NASA de "Magnetospheric Multiscale"-missie. Vier satellieten proberen meer inzicht te geven in de complexe magnetische processen die zich rondom onze planeet afspelen. Zij draaien daarvoor een hoge elliptische baan rondom de aarde.

Na navigatiemanoeuvres in februari hebben zij in die baan hun hoogste punt boven de aarde bereikt, halfweg de afstand tot de maan. Zelfs daar bleven zij gps-signalen ontvangen die sterk genoeg waren om hun positie te bepalen. Een record van oktober 2016 en februari 2017 is daarmee gebroken.

Dit toont volgens de NASA aan dat gps, een navigatiesysteem van het Amerikaanse leger dat ook civiele toepassingen heeft, verder reikt dan verwacht en dat zelfs missies naar de maan ervan zouden kunnen profiteren.

Meest gelezen