Grote controleactie op reisbussen rond Antwerpen: bijna kwart van de gecontroleerden had drugs bij zich

Bij een grote controleactie op reisbussen van lagekostenmaatschappijen rond Antwerpen zijn bij 41 van de 171 drugs of sporen van drugs gevonden. Er werden ook drie mensen zonder papieren en drie gezochte personen onderschept. Ook bleken de papieren van verschillende bussen niet in orde te zijn.

Wie vandaag via Antwerpen reisde met een bus van een lagekostenmaatschappij zoals Eurolines, Flixbus of Ecolines heeft waarschijnlijk veel vertraging opgelopen. De lokale en federale politie, de douane, het Antwerpse parket en de dienst Vreemdelingenzaken hielden namelijk voor de derde keer een gecoördineerde controleactie op internationale reisbussen. Daarbij werden in totaal 168 mensen ingezet.

De bussen werden tussen 11 en 18 uur met een politiehelikopter op de snelwegen gelokaliseerd, waarna motards van de wegpolitie hen naar de oude rijkswachtkazerne aan de Boomsesteenweg in Wilrijk begeleidden. Daar werden de chauffeurs, passagiers en hun bagage aan een controle onderworpen.

Drugs en documenten

De politie controleerde in totaal 171 passagiers. Bij 41 passagiers werden drugs of sporen van drugs gevonden. Het ging om amfetamines, MDMA en heroïne. Er werden ook drie mensen zonder papieren en drie gezochte personen onderschept. Twee van hen werden aangehouden. 

Bij drie bussen werd vastgesteld dat ze niet in orde waren met de vergunning om passagiers te vervoeren. Voor twee bussen kon die vergunning later alsnog worden voorgelegd, waarna ze hun traject konden verderzetten. De derde bus werd in beslag genomen, omdat die ook technisch niet in orde was.

"De resultaten tonen aan dat deze acties hun nut hebben en dat we hier verder moeten op inzetten. Het is ook verontrustend vast te stellen dat bussen rondrijden die niet in orde zijn met de regelgeving. Dit houdt ernstige risico's in voor de betrokken passagiers", zegt directeur-coördinator Jean-Claude Gunst van de federale politie.

Criminelen

Zo'n grootschalige controleactie moet de politie een beter beeld geven van het publiek dat van de internationale lowcostbusmaatschappijen gebruikmaakt. Criminelen hebben er alvast een manier in gevonden om ongezien hun criminele activiteiten te laten plaatsvinden. Denk maar aan de trafiek van drugs, wapens, sigaretten en mensen. Ze kunnen zich immers zonder enige vorm van identificatie vrij over de landsgrenzen heen bewegen.

In het verleden is al gebleken dat Mehdi Nemmouche, de dader van de aanslag op het Joods Museum in Brussel, van deze bussen gebruik maakte om snel naar een ander land te vluchten. Ook Anis Amri, de man die drie jaar geleden een aanslag pleegde op de kerstmarkt in Berlijn, kon via zo’n bus naar het buitenland vluchten. De informatie die uit dergelijke acties voortvloeit, is dus waardevol voor alle veiligheids- en inlichtingendiensten.

Meest gelezen