Labour-politici komen buiten na afloop van een gespreksronde in Londen.
AFP or licensors

Brexitgesprekken tussen Britse regering en oppositie: van "optimistisch" tot "ontgoochelend"

De Britse regering en oppositiepartij Labour hebben de voorbije dagen geprobeerd om samen een uitweg te vinden uit de brexit-impasse. Terwijl Labour zich gisteravond teleurgesteld uitliet over het verloop van de gesprekken, toonde minister van Financiën Philip Hammond zich vandaag optimistisch. "Voor de regering is niets onbespreekbaar", zegt hij.

Dat de brexit, de geplande uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, muurvast zit, is geen nieuws meer. Een nieuw element is wel dat de Britse premier Theresa May de voorbije week de hand uitstak naar oppositiepartij Labour. Samen hopen ze alsnog tot een vergelijk te komen in het brexitdossier. Maar over het verloop van de gesprekken, laten beide partijen een heel ander geluid horen.  

De Britse minister van Financiën Philip Hammond zegt hoopvol te zijn. "Ik ben optimistisch dat we een soort van overeenkomst kunnen bereiken", klinkt het vanuit de Roemeense hoofdstad Boekarest, waar de Europese ministers van Financiën bijeen zijn. Volgens Hammond blijft het overleg doorgaan, toont de Britse regering een "open geest" en is "niets onbespreekbaar".  

De optimistische toon contrasteert met wat Labour gisteren in een mededeling liet horen. Volgens de partij probeerde premier May de voorbije drie dagen vooral steun te zoeken voor haar akkoord dat al drie keer door het Britse parlement is verworpen.

Volgens Diane Abbott van Labour toont de regering "geen beweging" in de gesprekken over de politieke verklaring, die de toekomstige relaties tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie moeten regelen. Labour zag gisteravond geen reden om nog voort te praten, maar volgens minister Hammond zal het overleg toch doorgaan.

Woensdag moet de EU beslissen

Het Britse vertrek uit de EU is momenteel gepland op 12 april. May heeft Europees president Donald Tusk deze week gevraagd om een uitstel tot 30 juni. Tusk zou daarentegen pleiten voor een verlenging tot twaalf maanden, een zogeheten "flextension". Frankrijk ziet daar echter geen heil in.

Woensdag zullen de Europese leiders een beslissing nemen tijdens een  speciale EU-top.

Meest gelezen