Orbán, Salvini, Gliński en Strache: hoeveel waarheid zit er in hun slogans? Vranckx doet de factcheck

In Italië, Oostenrijk, Hongarije en Polen hebben populistische politici de wind in de zeilen. Maar kloppen de slogans waarmee ze de verkiezingen wonnen ook? Rudi Vranckx factcheckt vier van hun stellingen over vluchtelingen, persvrijheid, grenzen en terrorisme.

Zetten ngo's honderdduizenden migranten en vluchtelingen af op de Italiaanse kusten? Wil de EU de Hongaarse grenzen open zetten voor migranten? Is er totale persvrijheid in Polen?  En waren zo goed als alle terroristen de afgelopen tien jaar moslim?

Alleszins wél als we enkele prominente Europese politici en regeringsleiders mogen geloven. Maar kunnen we dat wel? Wie neemt een loopje met de waarheid? En wie liegt er rechtuit? Rudi Vranckx neemt de proef op de som.

(Lees verder onder de video)

Voor Breaking Europe reizen Rudi Vranckx en Yassine Atari een maand lang door een verscheurde Europese Unie. Ze ontmoeten mensen die zich - pro of contra, links, rechts of apolitiek - inzetten voor die thema’s die Europa zo verdelen: migratie, fake news, jeugdwerkloosheid, klimaat, populisme en vrije meningsuiting.

Meest gelezen