Video player inladen...

Klassieke taferelen bij de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen

Morgen wordt de Ronde van Vlaanderen gereden, één van de grootste en meest legendarische klassiekers in het wielrennen.  Traditiegetrouw kunnen wielertoeristen de dag voordien het parcours verkennen. Er kwamen 16.000 dapperen de kasseien en hellingen verkennen en voor het eerst waren er meer buitenlanders dan Belgen bij.

In totaal startten fietsers van 63 nationaliteiten vanochtend om de toeristenversie van de Ronde te rijden.  De dapperste fietsers vertrokken vanochtend al om 7 uur in Antwerpen en reden het volledige parcours van de profs. In totaal kozen 4.450 fietsers voor die langste afstand: 229 kilometer.

De meerderheid - 5.270 renners - ging dit jaar voor de 139 kilometer, bijna 4.030 fietsers reden de 174 kilometer en nog eens 2.150 deelnemers kozen de kortste tocht van 74 kilometer. Er stonden zowat 1.100 vrouwen, verdeeld over de diverse afstanden, aan de start. Rond 17.30 uur was ruim drie kwart van de 16.000 deelnemers over de streep gekomen in Oudenaarde. 

(lees verder onder het kaartje van het parcours)

Reanimatie

De organisatie zegt dat de editie van dit jaar bijna vlekkeloos is verlopen. Er was wel één ernstig incident: op de steile Muur van Geraardsbergen moest een vijftiger gereanimeerd worden na een hartstilstand. "Hij is intussen geopereerd en stelt het goed", zegt organisator Gert Van Goolen. "Zijn vrouw heeft ons ook laten weten dat ze heel blij is met de snelle interventie."

Daarnaast moest het Rode Kruis tussenkomen voor diverse schaafwonden na de klassieke valpartijen. "Voor het overige is deze editie zeer rustig en vlot verlopen, nog meer dan de voorbije jaren. Daar heeft het droge weer natuurlijk ook mee te maken. Rijden over natte of droge kasseien is een wereld van verschil. Ook de spreiding over de verschillende afstanden verliep bijzonder vlot, maar ook daar had het weer natuurlijk ook weer zijn aandeel in."

Ook de reacties van de renners nadien en de sfeer langs het parcours zaten goed. "Als het parcours voor de profs volgend jaar geen grote wijzingen ondergaat, zal er ook voor wat ons betreft niet veel veranderen", besluit organisator Van Goolen.

Van Nederland tot Nieuw-Zeeland

De heroïek van de Ronde en de Vlaamse koersen trekt fietsfanaten uit alle windstreken aan. Er reden dit jaar 63 nationaliteiten rond: 42 procent waren Belgen, gevolgd door ruim 2.800 Nederlanders, 1.800 Britten en 1.300 Fransen.

Maar sommige kwamen ook van veel verder: maar liefst 184 inwoners uit de Verenigde Staten maakten de verre verplaatsing om "hun" Ronde te rijden. Ook 68 Australiërs en 23 Nieuw-Zeelanders ruilden Down Under voor Vlaanderen.

Uit Zuid-Afrika zakte een delegatie van 20 dapperen af naar Oudenaarde. Maar ook enkelingen uit Hongkong, Taiwan, Niger, Nepal, Mozambique, India en Bermuda kwamen aan de start.

Meest gelezen