AP

Luxehotels Brunei sluiten hun profielen op sociale media af na felle kritiek op strenge straffen voor holebi's

Negen internationale luxehotels die in handen zijn van de Zuidoost-Aziatische oliestaat Brunei hebben hun profielen op sociale media afgesloten of ontoegankelijk gemaakt. Ze doen dat nadat er online enorm veel kritiek gekomen is op de nieuwe, strenge straffen in het land voor holebi's. Onder anderen de Amerikaanse acteur George Clooney en talkshowhost Ellen DeGeneres hadden vorige week opgeroepen tot een boycot van de hotels. 

Homoseksualiteit is verboden in Brunei, tot vorige maand stond er maximaal 10 jaar gevangenisstraf op. Sinds 3 april gelden zelfs nog veel strengere straffen. Wie seks heeft met iemand van hetzelfde geslacht, riskeert de doodstraf door steniging of geseling. Voor overspel wordt diezelfde straf ingevoerd. Wie een eerste keer betrapt wordt op diefstal verliest zijn hand, wie een tweede keer betrapt wordt zijn voet.

De Amerikaanse acteur George Clooney riep vorige week op tot een boycot van negen luxueuze vijfsterrenhotels in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Frankrijk en Italië. Die hotels vormen de Dorchester Collection en zijn in handen van de Brunei Investment Agency (BIA), de sultan van Brunei dus. 

Brunei is een schatrijke oliestaat, geleid door de excentrieke en controversiële sultan Hassanal Bolkiah (73). Hij heeft er alle macht in handen.  Naast sultan is hij ook premier, minister van Defensie en minister van Financiën. Hij regeert als een dictator. 

De oproep tot boycot van Clooney kreeg online veel gehoor. Zeker nadat ook de Amerikaanse talkshowhost Ellen DeGeneres op Twitter een post deelde met daarin de namen van de 9 hotels. (lees verder onder de tweet)

Als gevolg van de storm van kritiek die daarna online opstak, hebben de hotels hun profielen op sociale media afgesloten of ontoegankelijk gemaakt voor het brede publiek.  De meeste profielen zijn gedeletet of gedeactiveerd.  Enkele profielen zijn "afgeschermd", wat wil zeggen dat ze nog steeds online staan, maar dat de berichten niet meer bekeken kunnen worden. 

Het bedrijf Dorchester Collection liet in een reactie weten "dat ze geen enkele vorm van discriminatie toelaten".  Op Twitter bevestigde Dorchester Collection ook dat de profielen op sociale media afgesloten zijn omdat hun medewerkers rechtstreeks betrokken werden in de online discussies. Maar ook op die post, die nog steeds online staat, kwam opnieuw heel veel kritiek van mensen die de hoteleigenaars hypocriet noemen. (lees verder onder de tweet)

Ook TripAdvisor heeft als gevolg van de recente ontwikkelingen nieuwe recensies van de hotels van zijn platform gebannen. Volgens TripAdvisor gaat het "om een heel aantal recensies die geen ervaring uit de eerste hand beschrijven".  "Daarom is de mogelijkheid om nieuwe recensies toe te voegen voorlopig opgeheven", klinkt het.  

Meest gelezen