Video player inladen...

L'Aquila tien jaar na aardbeving nog altijd stad in de steigers: "Heropbouw blijft grote nationale uitdaging"

Vandaag is het tien jaar geleden dat een aardbeving de Italiaanse stad L'Aquila en de aangrenzende gebieden verwoestte. Daarbij vielen 309 doden en 10.000 gebouwen werden vernield. Een decennium later staat de stad nog altijd in de steigers. Hoog tijd om meer vaart te zetten achter de wederopbouw, zei president Sergio Mattarella tijdens de herdenking van de ramp. "Dat is onze plicht tegenover de komende generaties."

In de vroege uurtjes van 6 april 2009 werden L'Aquila, de hoofdstad van de Italiaanse regio Abruzzo, en 56 omliggende dorpen getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,3. Meer dan 300 mensen kwamen om en 70.000 werden dakloos. De slachtoffers van de ramp werden afgelopen nacht herdacht met een fakkeltocht waaraan ook premier Giuseppe Conte deelnam.

Om 3.32 uur, het tijdstip van de aardbeving, werden de namen van de 309 slachtoffers voorgelezen.

Bij de aardbeving werd het merendeel van de historische monumenten in de stad verwoest. De Italiaanse regering verzekerde dat de heropbouw van de middeleeuwse stad in het Abruzzengebergte een "prioriteit" zou zijn. Maar ook vandaag, tien jaar na de ramp, "blijft de wederopbouw een grote nationale uitdaging", erkent de Italiaanse president Sergio Mattarella.

"De jongeren van L'Aquila en de omliggende gemeenten die getroffen werden door de aardbeving hebben recht op de wedergeboorte van hun stad, hun dorpen, hun gemeenschap. Denken aan vandaag, maar ook aan morgen is onze plicht ten overstaan van de nieuwe generaties."

Spookstad

De heropbouw, die op ruim 7 miljard euro geschat werd, verliep niet van een leien dakje door bureaucratische problemen. De stad veranderde in een spookstad en raakte op weg om "het Pompeii van de 21e eeuw" te worden, hekelden kunstdeskundigen.

Zo'n 90 procent van alle woningen zijn vandaag weer bewoonbaar, maar de reconstructie van het historisch centrum van de stad zal volgens schattingen pas tegen 2022 afgerond zijn.

Tot nu toe is al meer dan 21 miljard toegekend aan de heropbouw, blijkt uit een rapport van het Italiaanse parlement. Voor de volledige reconstructie is de komende jaren nog eens 4 miljard euro nodig. Daarmee zou de totale kostprijs op 25 miljard euro komen.

Eerder bleek dat verschillende leden van het stadsbestuur gefraudeerd hadden bij het toewijzen van overheidsopdrachten na de zware aardbeving. Ondernemers hebben in totaal zowat een half miljoen euro aan smeergeld uitbetaald om de opdrachten voor de wederopbouw van de stad binnen te halen. In de nasleep van die onthullingen stapte toenmalig burgemeester van L'Aquila Massimo Cialente op.

Video player inladen...

Meest gelezen