Nieuwe videoclip van Anouk is ode aan deze 28 iconische vrouwen

Een opmerkelijke videoclip bij de nieuwe single van Anouk: de Nederlandse zangeres trekt de kleren aan van 28 iconische vrouwen. "Sommige van deze vrouwen waren echte pioniers, anderen hadden de moed om op te komen voor zichzelf en om de eerste stappen te zetten voor gendergelijkheid, anderen zijn de leiders van vandaag. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: ze vechten voor datgene waarin ze geloven en ze zijn daarom een groot voorbeeld voor onze maatschappij en een voorbeeld voor jonge meisjes wereldwijd." Hieronder kan u de 28 vrouwen ontdekken.

Marina Abramović

Abramović is een wereldberoemde performancekunstenaar uit Servië. Met haar kunstprojecten vroeg ze onder meer aandacht voor klimaatverandering.

2018 Laura Lezza

Jeanne d'Arc

Jeanne d'Arc of de Maagd van Orléans is een nationale heldin van Frankrijk. In de 15e eeuw leidde ze kortstondig de Franse troepen in de Honderdjarige Oorlog tegen Engeland. Uiteindelijk wisten de Engelsen haar gevangen te nemen waarna ze op de brandstapel belandde.

Jacinda Ardern

Jacinda Ardern is de premier van Nieuw-Zeeland en 's werelds jongste vrouwelijke regeringsleider. Ze wordt geroemd vanwege haar aanpak na de aanslagen tegen moskeeën in Christchurch. 

2019 Getty Images

Tarana Burke

Tarana Burke is de stichter van de metoo-beweging. In 2007 richtte ze de beweging op voor slachtoffers van seksueel geweld. 

2018 Invision

Coco Chanel

Coco Chanel was een Franse kledingontwerper en de oprichter van het wereldberoemde modemerk Chanel.

©2002 Topham Picturepoint

Marie Curie

 Marie Curie won twee (!) Nobelprijzen: voor Fysica en Chemie.

Prinses Diana

Prinses Diana is de moeder van de Britse prinsen William en Harry. Ze zette zich steeds in voor de zwakkeren in de maatschappij. Zo schudde ze in 1987 de hand van een aidspatiënt, en dat zonder handschoenen. Voorpaginanieuws, want het grote publiek was er toen nog van overtuigd dat het aidsvirus zich via fysiek contact verspreidde.

Prinses Diana bij mijnslachtoffers in Bosnië
AP1997

Amelia Earhart

Amelia Earhart vloog in 1932 als eerste vrouw solo over de Atlantische oceaan.

AP1937

Emma González

Emma González overleefde een schietpartij in haar school in Parkland, Florida. Daarna werd ze het gezicht van het jongerenprotest tegen de lakse wapenwetgeving in Amerika.

AFP or licensors

Audrey Hepburn

Audrey Hepburn was in de jaren 50 en 60 een van de grootste namen in Hollywood. Ze is een tijdloos stijlicoon geworden.

© Rue des Archives/DILTZ

Frida Kahlo

Frida Kahlo is een Mexicaanse kunstenares, rebel en activiste die een verbluffende bijdrage leverde aan het symbolisme en het surrealisme.

Mona Lisa

Mona Lisa is een dame op het gelijknamige, wereldberoemde schilderij van Leonardo da Vinci. Haar echte identiteit is al eeuwenlang voer voor speculatie.

Wangari Maathai

Wangari Maathai won in 2004 als eerste Afrikaanse vrouw de Nobelprijs voor de Vrede. Ze was een bekende activiste voor burger- en vrouwenrechten. Ze richtte ook de milieuorganisatie Green Belt Movement op.

AP2010

Meghan Markle

Meghan Markle is een bekende actrice en de echtgenote van de Britse prins Harry. Ze zet zich -nu samen met haar echtgenoot- in voor het goede doel.

2019 Samir Hussein

Nefertiti

Nefertiti is een legendarische Egyptische koningin. Ze was waarschijnlijk de stiefmoeder van Toetanchamon en stond bekend om haar oogverblindende schoonheid.

Michelle Obama

Michelle Obama was als echtgenote van president Barack Obama first lady van 2009 tot 2017.

2018 Getty Images

Alexandria Ocasio-Cortez

Alexandria Ocasio-Cortez is het jongste vrouwelijke Amerikaanse Congreslid ooit en ging met haar betogen al enkele keren viraal.

Florence Nightingale

Florence Nightingale was een verpleegkundige aan het front tijdens de Krimoorlog. Ze wordt gezien als de grondlegger van de hedendaagse geneeskunde. Ze was ook een inspiratiebron voor het oprichten van het Rode Kruis in 1863.

Naomi Parker

Naomi Parker werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog in een fabriek. Haar foto diende als inspiratie voor de beroemde poster "We can do it!". Die propagandaposter werd in 1943 uitgehangen in fabrieken om arbeiders te motiveren.

Copyright (C) reserved

Rosa Parks

Rosa Parks groeide uit tot een icoon van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging door in 1955 als zwarte vrouw te weigeren haar zitplaats af te staan aan een blanke man op een bus in de staat Alabama.

Sally Ride

Sally Ride werd in 1978 de eerste vrouw die een trainingsprogramma bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA volgde. Vijf jaar later, in 1983, ging ze voor het eerst de ruimte in aan boord van de Challenger. Ride was toen 32 en op dat moment de jongste Amerikaan ooit in de ruimte.

1983 AP

Wilma Rudolph

Wilma Rudolph was een Amerikaanse atlete, ze haalde drie Olympische titels binnen.

Margaret Thatcher

Margaret Thatcher was in de jaren 80 premier van het Verenigd Koninkrijk. Ze was de langst regerende Britse premier van de 20e eeuw, haar bijnaam was de Iron Lady.

AP1995

Moeder Teresa

Moeder Teresa, een zuster van Albanese afkomst, werkte heel haar leven met weeskinderen in de Indiase stad Calcutta. Ze won in 1979 de Nobelprijs voor de Vrede en werd in 2016 nog  heilig verklaard.

AP1979

Sojourner Truth

Sojourner Truth werd als slavin geboren. Na haar vrijlating werd ze bekend vanwege haar strijd voor de rechten van de vrouw en voor de afschaffing van slavernij.

Courtesy Everett Collection

Serena Williams

Serena Williams is een bekende tennisspeler uit de VS. Ze won alle grandslamtoernooien.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Oprah Winfrey

Oprah Winfrey is een Amerikaanse talkshowpresentatrice en actrice. Ze werd in grote armoede geboren, maar sinds ze in de jaren tachtig "The Oprah Winfrey show" presenteerde, groeide ze uit tot een van de meest invloedrijke mensen ter wereld. 

www.akmgsi.com

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai blogde als jong tienermeisje over de heerschappij van de conservatieve taliban en hun onderdrukking van vrouwen in Pakistan. In 2012 kreeg de dan 15-jarige activiste, die ijvert voor onderwijs voor meisjes, een kogel door het hoofd geschoten door een lid van de taliban. Wonderwel overleefde Yousafzai de aanslag. In de jaren die volgden, groeide Yousafzai uit tot een boegbeeld voor gelijke rechten voor kinderen (jongens én meisjes) overal ter wereld. Ze sprak de VN toe en wijst hen op hun verantwoordelijkheden. Ze mocht ook de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst nemen.

Meest gelezen