VS vraagt uitleg aan België over zaak humanitaire visa, Francken en Rutten spreken Trump aan op Twitter

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft zich op Twitter boos gemaakt over een uitgelekte mail van de Amerikaanse overheid. In die mail, gericht aan het kabinet van Buitenlandse Zaken, zou  de VS meer uitleg gevraagd hebben over de humanitaire visa die het kabinet van Francken aan 1.500 Syriërs heeft uitgereikt. Francken zegt dat de regering in lopende zaken vertrouwelijke informatie tussen twee landen gelekt heeft om hem te beschadigen. 

Theo Francken kwam begin dit jaar onder vuur te liggen toen bleek dat hij met ongescreende tussenpersonen had gewerkt om humanitaire visa uit te reiken aan oosterse christenen.  Onderzoek van de Dienst Vreemdelingenzaken heeft intussen uitgewezen dat 121 Syriërs die hier zo zijn binnengekomen spoorloos zijn. 

Het nieuws over de mail van de VS staat vandaag in Het Belang van Limburg, Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft de Amerikaanse ambassade in een mail aan zijn kabinet meer uitleg gevraagd, maar is dat iets dat wel vaker gebeurt. "Ze willen meer uitleg over wat Maggie De Block (die nu minister van Asiel en Migratie is) in het parlement gezegd heeft over het dossier van de humanitaire visa", bevestigde Reynders aan RTBF. "We hebben dat doorgestuurd naar mevrouw De Block. En we wachten haar antwoord af." 

"Gelekt"

Op Twitter reageerde Theo Francken vanochtend geïrriteerd op het nieuws. Hij zegt dat de regering in lopende zaken vertrouwelijke info tussen de twee landen heeft gelekt om hem te beschadigen. 

In een gesprek met VRT NWS zegt hij dat hij zich geïnformeerd heeft bij de Amerikaanse ambassade en dat "men daar uit de lucht viel". "Waar gaat dit over? Mocht die brief bestaan, dan moet men maar eens tonen waarover dit gaat. Dit gaat om vertrouwelijke informatie tussen twee landen die gelekt wordt."

"Ik moet zeggen dat ik daar met grote ogen naar kijk. Als de Amerikaanse ambassade een gesprek wil, doe ik dat met veel plezier. Sowieso maken ze zich onterecht zorgen. Ik kan me moeilijk inbeelden dat de Amerikaanse administratie er problemen mee zou hebben dat wij christenen uit het Midden-Oosten redden aangezien zij dat zelf ook massaal gedaan hebben." 

Over de 121 personen die onder de radar verdwenen zijn, zegt Francken dat ze nog tot september de tijd hebben om asiel aan te vragen. "Zij zijn op dit moment 100% legaal in dit land en in Europa. Er is absoluut geen probleem met de groep mensen die naar ons land gekomen is." 

Uiteindelijk richtte Francken zich op Twitter ook rechtstreeks tot de Amerikaanse president Donald Trump met de oproep "deze liberalen" niet te geloven.

Eerder had ook Gwendolyn Rutten, voorzitter van Open VLD, Trump al rechtstreeks aangesproken op Twitter om hem te laten weten dat haar partijgenoot Maggie De Block dit "achterpoortje" voor visa "meteen gesloten heeft" en "een officieel onderzoek geopend heeft".  (lees verder onder de tweet)

België is een van de 50 bevoorrechte landen waar burgers geen visum moeten hebben (enkel een ESTA-document) om naar de VS te reizen.  Volgens Theo Francken kan deze zaak geen invloed hebben op die regeling met de VS. Volgens Gwendolyn Rutten kunnen "duizenden Belgen problemen krijgen om naar de VS te reizen als we dit niet helder uitklaren". 

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen