Zanger Shawn Smith, bekend van “The day brings” en twee grote Arsenal-hits, overleden

De Amerikaanse zanger Shawn Smith is overleden. Dat melden verschillende media en wordt ook gemeld door Arsenal, de Belgische band met wie Smith de hits “Lotuk” en “Melvin” opnam. Shawn Smith scoorde ook een dikke radiohit met zijn eigen band, met het prachtige pianonummer “The day brings”.

“We vernemen net het nieuws dat onze vriend Shawn Smith is overleden.” Met die woorden meldde Arsenal vandaag op Facebook het overlijden van hun trouwe, Amerikaanse gastzanger Shawn Smith. Volgens gespecialiseerde media is Smith overleden door complicaties van suikerziekte.

Shawn Smith, de naam doet waarschijnlijk niet meteen een belletje rinkelen. Maar de piano-intro van “The day brings” doet dat vast wel. Met dat rustige nummer scoorde Smith een radiohit in 1997. Het was een hit die hij samen schreef met zijn band Brad. Dat was een samenwerking met Pearl Jam-gitarist Stone Gossard, die net als Smith uit grunge-stad Seattle kwam. Op “The day brings" speelde ook Mike McCready mee, de andere gitarist van Pearl Jam.

(lees verder onder de videoclip van "The day brings")

Met Brad bracht Shawn Smith vijf albums uit, in 19 jaar tijd. Daarnaast speelde hij ook bij bands als Satchel, Pigeonhed en The Twilight Singers (met Greg Dulli van The Afghan Wigs) en werkte hij ook als solo-artiest. In België is Smith ook bekend als gastzanger bij Arsenal.

Toen Hendrik Willemyns en John Roan van Arsenal het nummer “Lotuk” hadden geschreven - het moet 2007 geweest zijn - gingen ze op zoek naar een “witte” soulstem om het liedje in te zingen. En zo kwamen ze bij Shawn Smith terecht. “Een paar jaar eerder had hij met “The day brings” een ongelooflijke radiohit gehad”, zei John Roan daarover in een Belpop-documentaire over Arsenal.

Hendrik Willemyns trok zijn stoute schoenen aan en stuurde op goed geluk een mailtje naar Smith, met de vraag of hij “Lotuk” wilde inzingen. Smith ging spontaan in op de vraag omdat hij het nummer meteen goed vond en schreef ook mee aan de tekst van de song.

(lees verder onder de track "Lotuk")

Hoogtepunt

Maar daar hield de relatie tussen Arsenal en Smith niet op. In 2011 deden Willemyns en Roan weer een beroep op Smith. Dit keer om “Melvin” op te nemen, een nummer dat Smith “één van de artistieke hoogtepunten van zijn carrière noemde. Live kwam Smith de Arsenal-hits meezingen bij concerten in de Lotto Arena en in de AB. Shawn Smith is 53 jaar geworden.

(lees verder onder de clip van "Melvin")

Het is de tweede Arsenal-gastzanger in korte tijd die overleden is. In september vorig jaar kwam Mario Dos Santos om. De Bruggeling met Braziliaanse roots zong en schreef in 2005 mee aan Saudade, één van de bekendste hits van Arsenal.  Dos Santos was vrachtwagenchauffeur en kwam om bij een ongeval op de Brusselse Buitenring.

Meest gelezen