Antwerpse imam Taouil: “Nederlands- en Fransonkundige imam met banden met Saudi-Arabië preekt in Grote Moskee”

In de Grote Moskee in Brussel heeft een imam gepreekt die afgestudeerd is aan de islamitische, salafistische universiteit van Medina, enkel Arabisch spreekt en betaald wordt door het Saudische ministerie van Islamitische Zaken. Dat beweert althans de Antwerpse imam Nordine Taouil.

De Grote Moskee in Brussel is sinds eind vorige maand tijdelijk in handen van de Moslimexecutieve. De parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart had aanbevolen het beheer van die belangrijke moskee weg te halen bij het Islamitisch en Cultureel Centrum van België (ICCB). Dat zou te dicht staan bij Saudi-Arabië en het salafisme in ons land promoten. 

Maar op het eerste vrijdaggebed sinds de Moslimexecutieve de moskee leidt, heeft een erkende imam gepreekt die afgestudeerd is aan de islamitische universiteit van Medina, enkel Arabisch spreekt en betaald wordt door het Saudische ministerie van Islamitische Zaken. Dat beweert dus de Antwerpse imam Nordine Taouil. Taouil richtte onlangs nog een organisatie op die een Belgische islam wil promoten.

Het probleem ligt volgens de imam bij de leiding van de Moslimexecutieve, die beslissingen neemt die niet gedragen worden door de moslimgemeenschap. "Marokkaanse en Turkse organisaties sluiten daar onder tafel akkoorden", aldus Taouil.

Gesprek met Geens

Het Cultureel Islamitisch Centrum van België (CICB), de organisatie van onder meer Taouil en de Gentse imam Brahim Laytouss, vraagt al langer een gesprek met het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V), die bevoegd is voor de erediensten in ons land. Eind vorige maand had de minister nog positief getweet over de ontvoogding van de Grote Moskee.

"We willen hem (minister Geens, red.) vragen stellen over het democratische karakter van de Moslimexecutieve, maar er is nog niet ingegaan op onze vraag tot overleg", zegt imam Taouil. Het CICB zegt "externe bemoeienissen en financiering" expliciet af te wijzen.

"We willen verandering, en zijn neutraal en pluralistisch", klonk het bij de oprichting eerder dit jaar. Bij die oprichting werd nog gezegd dat het CICB kandidaat is om de Grote Moskee uit te baten, maar dat is volgens Taouil niet langer het geval.

Geens reageert

In een korte schriftelijke reactie laat minister Geens weten dat de Grote Moskee nu tijdelijk in handen van de Moslimexecutieve is en dat er een overkoepelende vzw zal komen voor de uitbating van de moskee, van haar Koranschool, en in de toekomst van een opleidingsinstituut voor imams.

De minister legt de verantwoordelijkheid van het beheer bij de moslimgemeenschap. "Het is nu de verantwoordelijkheid van de Belgische moslimgemeenschap om eindelijk een succesverhaal te maken van de Grote Moskee".

Radicalisering

De Antwerpse imam Taouil brengt de aanbevelingen van de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart in herinnering. Die kwam tot de conclusie dat de salafo-wahabistische stroming die in de Grote Moskee wordt beleden, kan aanzetten tot radicalisering. De commissie deed de aanbeveling om de concessie stop te zetten, wat de regering in maart vorig jaar dan ook besliste.

In afwachting van de volledige implementatie van de commissie werd de Moslimexecutieve tijdelijk belast met het beheer van het gebouw. Een van de aanbevelingen was betrokkenheid van de lokale gemeenschap van gelovigen.

Koning Boudewijn had in 1969 de grond waarop de moskee staat voor 99 jaar in bruikleen gegeven aan Saudi-Arabië, via het ICCB.

Beluister de verklaring die imam Taouil gaf aan VRT NWS:

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen