AFP or licensors

Britse premier May verdedigt gesprekken met oppositiepartij Labour: "Brexit dreigt ons door de vingers te glippen"

De Britse eerste minister Theresa May heeft haar beslissing verdedigd om zich tot de oppositiepartij Labour te wenden in de hoop een uitweg te vinden uit de brexit-impasse. May krijgt van veel van haar partijleden, de voorstanders van een harde brexit op kop, kritiek voor haar beslissing om te overleggen met de oppositie.

Met weer maar eens een cruciale brexit-week voor de boeg, voert May de druk op haar partij op om haar te steunen bij het zoeken naar een akkoord met de Labour-oppositie over de brexit. May moet van de EU-leiders met een plan komen dat kan rekenen op de steun van het Britse parlement. Pas dan wil de EU overwegen om haar het brexit-uitstel toe te staan waar ze om  heeft gevraagd.

In een statement zegt May dat ze "al het mogelijke" heeft gedaan om haar eigen conservatieve partij en haar gedoogpartner in de regering, de Noord-Ierse unionisten van de DUP, ervan te overtuigen om het brexit-akkoord goed te keuren dat ze sloot met de Europese Unie.

"Maar die deal werd drie keer verworpen door het parlement en er is geen enkel signaal dat hij binnenkort wel zou worden aanvaard", zegt May. "Er was dus een nieuwe aanpak nodig. We hadden geen andere keuze dan de hand uit te steken naar de andere kant van het Lagerhuis."

Geen doorbraak

May heeft de voorbije week drie dagen lang gepraat met Labour, maar dat heeft nog geen doorbraak opgeleverd. Labour reageerde ontgoocheld na afloop van de gesprekken. Voorzitter Jeremy Corbyn zei "minder verandering dan verwacht" te hebben vastgesteld in het standpunt van de regering.

Labour pleit voor een douane-unie met de EU en voor toegang tot de eengemaakte markt. Een deel van de leden van Mays eigen Conservatieve Partij wil dan weer juist een hardere brexit dan zij in haar akkoord met de EU heeft afgesproken.

In haar persverklaring zegt May dat er snel een compromis moet worden gevonden dat een parlementaire meerderheid kan krijgen. "Anders dreigt de brexit waarvoor de Britten hebben gestemd, ons door de vingers te glippen."

De brexit waarvoor de Britten hebben gestemd, dreigt ons door de vingers te glippen

Het Britse vertrek uit de EU is momenteel gepland op 12 april. May heeft Europees president Donald Tusk deze week gevraagd om een uitstel tot 30 juni. Tusk zou daarentegen pleiten voor een verlenging tot twaalf maanden, een zogeheten "flextension". Frankrijk ziet daar echter geen heil in.

Woensdag zullen de Europese leiders een beslissing nemen tijdens een  speciale EU-top. Om een uitstel te verkrijgen, moeten alle 27 andere EU-lidstaten hun goedkeuring verlenen.

Meest gelezen