AFP or licensors

Conflict escaleert in Libië, VN vraagt staakt-het-vuren voor evacuatie gewonden en burgers

Verschillende landen zijn begonnen om hun strijdkrachten weg te halen uit Libië. De toestand in het Noord-Afrikaanse land wordt steeds gevaarlijker nu het leger van de oostelijke generaal Khalifa Haftar is opgerukt tot de voorsteden van Tripoli, de hoofdstad van de internationaal erkende regering. De troepen van Haftar zouden een eerste luchtaanval hebben uitgevoerd, en de regering heeft een tegenoffensief aangekondigd. De VN-missie in Libië vraagt een staakt-het-vuren om gewonden en burgers te evacueren. 

De troepen van Haftar zijn twee dagen geleden een offensief gestart en rukken op richting Tripoli.  Hun opmars is gestuit door gevechten met regeringstroepen. Vanmorgen vonden op enkele tientallen kilometer ten zuiden van de stad hevige gevechten plaats, vooral in de buurt van de internationale luchthaven van Tripoli.

Het Libische Nationale Leger (LNA), de strijdmacht van generaal Khalifa Haftar die oprukt naar de hoofdstad van de internationaal erkende regering, zegt dat het een eerste luchtaanval heeft uitgevoerd op buitenwijken van Tripoli.  

Het leger van de regering in Tripoli heeft een tegenoffensief aangekondigd. Het zegt dat het Tripoli zal beschermen en zal proberen om het gebied te heroveren dat werd ingenomen door de strijdmachten van generaal Haftar. Het tegenoffensief wordt "Vulkaan van Woede" genoemd en moet volgens kolonel Mohamed Gnounour "alle Libische steden zuiveren van agressoren en onwettelijke krachten". Ook het regeringsleger zou al luchtaanvallen hebben uitgevoerd. Volgens de regering in Tripoli zijn sinds donderdag al meer dan 20 doden gevallen en zo'n 30 gewonden.

De VN-missie in Libië roept op tot een staakt-het-vuren om gewonden en burgers te evacueren. Ze vragen dat het bestand twee uur zou duren, van 16 uur tot 18 uur. Inwoners van Tripoli vrezen grootschalige gevechten en zijn begonnen om voedsel en brandstof in te slaan. 

Verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, zijn begonnen om hun strijdkrachten weg te halen uit Libië. De VS had er een klein contingent militairen, dat onder meer de plaatselijke troepen moest bijstaan in de strijd tegen militanten van IS en Al-Qaeda. 

Een slag om Tripoli zou een escalatie zijn van het chaotische conflict in Libië, waar sinds de val van Moe'ammar al-Khaddafi in 2011 verschillende milities met elkaar strijden om de macht. Het land is sindsdien opgedeeld in een westelijk deel, bestuurd door een regering van nationale eenheid, en een oostelijk deel, gecontroleerd door generaal Haftar en zijn Libische Nationale Leger.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen