Frederik Buyckx

Vranckx en Atari bij Giulia (27) in Palermo: "Ik herken mijn man in de stem van elke migrant"

Jarenlang was Palermo een haven voor bootmigranten, die er voor het eerst voet aan wal zetten in Europa. De Italiaanse Giulia Giulia Manzella (27) werd getroffen door het aanzicht van duizenden vluchtelingen en migranten die op de Italiaanse kusten stranden en stak mee de handen uit de mouwen. Nu ligt de haven er maar verlaten bij: de reddingsboten mogen van Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini nog amper uitvaren of aanmeren.

In een opvangcentrum leert Giulia nieuwkomers hun eerste woordjes Italiaans en helpt zij die net papieren kregen aan een werkplek. Maar ze heeft haar land zien veranderen, vertelt ze. ‘“Goed zo, weer eentje minder”, reageren sommige mensen als er een boot met migranten zinkt? Dat zou vroeger nooit iemand hebben gezegd. Maar nu krijgen sommige mensen het gevoel dat het oké is.’

Een maand lang reizen Rudi Vranckx en Yassine Atari langs de nieuwe populistische breuklijn in Europa, op zoek naar de jongeren die de Unie van morgen zullen vormgeven.

De volgende haltes? Rome, waar Yassine een dag doorbrengt met een fascistische jongerengroepering en Macerata, waar Rudi Vranckx ontdekt hoe Italië in een gewelddadige spiraal belandt. Ontdek elke donderdag en zondag nieuwe afleveringen van Breaking Europe op youtube.com/vrtnws of kijk deze maand naar "Het Journaal".

Meest gelezen