Video player inladen...

Israëlische premier Netanyahu belooft annexatie nederzettingen op Westelijke Jordaanoever

In Israël heeft premier Benjamin Netanyahu een paar dagen voor de parlementsverkiezingen uitgepakt met een forse verkiezingsbelofte: als hij herverkozen wordt, belooft hij delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren. 

Over twee dagen, op dinsdag 9 april, zijn het parlementsverkiezingen in Israël. Het lijkt erop dat die zullen uitdraaien op een nek-aan-nekrace tussen Netanyahu en zijn uitdager Benny Gantz, een voormalige stafchef van het Israëlische leger. Die laatste ligt zelfs nipt voor in de peilingen. 

De ploeg van Het Journaal trok naar één van de verkiezingsmeetings van Gantz. Herbekijk hier de reportage (lees verder onder de video):

Video player inladen...

Gisteren pakte de huidige premier Netanyahu, leider van de rechts-conservatieve Likoed-partij, op tv uit met een forse verkiezingsbelofte. Hij belooft de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, Palestijns gebied, bij Israël te voegen. "Ik zal geen enkele nederzetting ontruimen. En we zullen er natuurlijk voor zorgen dat we het gebied ten westen van Jordanië controleren", klonk het.

Volgens Netanyahu wordt de komende periode bepalend. "Zullen we in staat zijn onze veiligheid te waarborgen, en de controle over het belangrijke gebied Judea en Samaria (de Westelijke Jordaanoever)? We hebben gezien wat er gebeurd is na een terugtrekking uit de Gazastrook".  Israël ontruimde de Gazastrook in 2005, in 2007 nam het radicaal-islamitische Hamas gewapenderhand de controle.

(lees voort onder de kaart)

De Israëlische soevereiniteit uitbreiden naar de Westelijke Jordaanoever was tot nu toe vooral een vraag van de uiterst rechtse coalitiepartners van Netanyahu. 

Golanhoogte

Israël veroverde de Westelijke Jordaanoever tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967. Vandaag wonen daar, en in Oost-Jeruzalem dat ook in 1967 werd veroverd, meer dan 600.000 Israëlische kolonisten in zo'n 200 nederzettingen.

De nederzettingen worden door de internationale gemeenschap als illegaal beschouwd. De Palestijnen willen ze weg, omdat de Westelijke Jordaanoever voor hen een onderdeel vormt van een toekomstige Palestijnse staat, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

Onlangs kon Netanyahu ook al uitpakken met het nieuws dat de Amerikaanse president Donald Trump de Golanhoogte, een ander betwist bezet gebied, erkent als Israëlisch grondgebied. 

Meest gelezen