AFP or licensors

Protest tegen president Bashir laait opnieuw op in Soedan

In Soedan zijn duizenden mensen voor de tweede dag op rij op straat gekomen in de hoofdstad Khartoem en elders in het land. Ze vragen het ontslag van president Bashir, die sinds 1989 aan de macht is. Het zijn de grootste manifestaties sinds het begin van het protest, nu al ruim vier maanden geleden. 

In de hoofdstad Khartoem slaagden de manifestanten er gisteren voor het eerst in om op te trekken naar het hoofdkwartier van het leger, dichtbij het presidentieel paleis. Velen brachten daar de nacht door, en gaan vandaag door met betogen.

De manifestanten roepen om "Vrijheid, vrede, gerechtigheid", de meest gescandeerde slogan sinds het protest vier maanden geleden begon. De manifestaties waren aanvankelijk gericht tegen een verdrievoudiging van de broodprijs, maar mondden al heel snel uit in de roep om het ontslag van president Omar Al-Bashir, die 30 jaar geleden aan de macht kwam na een staatsgreep. 

Omdat het protest bleef aanhouden, riep Bashir in februari de noodtoestand uit. Sindsdien werden de manifestaties minder omvangrijk, maar dit weekend is het protest opnieuw opgeflakkerd. 

De politie zette traangas in tegen de betogers in Khartoem, maar het leger is tot dusver niet tussenbeide gekomen. Bij de manifestaties zijn volgens de vakbond die de drijvende kracht is achter de manifestaties vijf mensen om het leven gekomen.

Volgens de regering zijn er sinds het begin van het protest meer dan 30 doden gevallen, maar de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch schat dat er bij de manifestaties de voorbije vier maanden zowat dubbel zoveel doden zijn gevallen. 

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen