Code geel voor lokale onweersbuien: ernstige hinder door dik pak hagel op de E17 in De Pinte

Onweersbuien trekken sinds 17 uur over België. De komende uren kan het lokaal hard regenen en hagelen.  Zo was het rond 18 uur al heel gevaarlijk door een stevige hagelbui op de E17 ter hoogte van De Pinte. Het nummer 1722, voor niet-dringende hulp naar aanleiding van stormschade of hevige regenval is actief. Er wordt gevraagd om het noodnummer 112 alleen voor dringende hulp te bellen.

Terwijl het op de ene plaats nog lekker zonnig is, kan het op sommige plaatsen stevig onweren. De onweersbuien die over het land trekken, zijn dus heel lokaal.

Zo is te zien op onderstaand beeld van het Vlaams Verkeerscentrum, van de E17 in De Pinte, bij Gent. Daar trok rond 18 uur een stevige hagelbui over de snelweg, met ernstige verkeershinder tot gevolg. 

Ook elders in het land viel er lokaal veel hagel, zoals boven de E40 in Beernem, in West-Vlaanderen, en in Zevergem, zoals op onderstaande foto te zien is.

Code geel

Het KMI had eerder vandaag al code geel afgegeven, om te waarschuwen voor onweer. Ook werd het noodnummer 1722 geactiveerd. Naar dat nummer kan u bellen voor niet-dringende noodhulp. Bij levensbedreigende situaties belt u natuurlijk naar de gewone noodnummers: 112 en 101.

Vanavond en vannacht kan er nog lokaal een bui vallen, al dan niet met donder bliksem en behoorlijk wat regen of hagel erbij. In de loop van de nacht wordt de kans op onweer wel kleiner. In de loop van de nacht kan er wel nevel en mist opduiken. Let dus op als u komende nacht of morgenochtend de weg op gaat.

Na een fraai weekend, zal het weer de komende dagen wisselvalliger worden. Reken dus op stapelwolken waar af en toe een bui kan vallen. Ook onweersbuien zijn niet uitgesloten de komende dagen, te beginnen vanaf morgenmiddag. Zoals vandaag kunnen die onweders lokaal hevig zijn. Maar tussendoor kan het best zonnig zijn.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen