Antigifcentrum krijgt 25 oproepen per dag voor vergissingen met geneesmiddelen

Het Antigifcentrum kreeg vorig jaar ruim 9.300 oproepen binnen over vergissingen met geneesmiddelen, dat zijn er gemiddeld 25 per dag. Meer dan de helft heeft te maken met overdosering. Dat schrijft het magazine 'De Apotheker'.

Geneesmiddelen zijn bij het Antigifcentrum goed voor de helft van de oproepen. Het gaat dan over therapeutische vergissingen zoals overdosering, het gebruik van een verkeerd product, onverwachte nevenwerkingen, verkeerde toedieningswijze, interactie met andere producten, inname van vervallen geneesmiddelen, enz.

Therapeutische vergissingen hebben vaak betrekking op overdosering (4.900 oproepen), en gebeuren dikwijls bij kinderen. Zo gebeurt het bijvoorbeeld dat ouders elk apart van elkaar merken dat ze allebei een geneesmiddel aan hun kind hebben gegeven, bijvoorbeeld hoestsiroop of pijnstillers. Of ze gebruiken de verkeerde doseerpipet, niet-geijkte lepels, of ze geven de dosis die voorzien is voor een ouder kind aan de jongste.

Ook het toedienen van een verkeerd product komt vaak voor (zowat 2.000 oproepen). Door medicatie zonder verpakking te laten rondslingeren wordt een slaapmiddel al eens verward met een antidepressivum, of een middel tegen buikloop. Of druppelflesjes met fysiologisch water worden verwisseld met essentiële oliën.

Therapeutische vergissingen komen zowel bij volwassenen (60 procent) als bij kinderen (40 procent) voor,  en voornamelijk 's avonds of 's nachts. Vermoeidheid, onvoldoende verlichting of slecht zicht kunnen een verklaring zijn voor de verwarring tussen gelijkende verpakkingen, zegt 'De Apotheker'.  

Bij kinderen gebeurt de blootstelling aan geneesmiddelen vooral per ongeluk. In zowat één op de vijf oproepen voor foute inname van geneesmiddelen bij kinderen raden de artsen een opname in het ziekenhuis aan. Oproepen voor blootstelling aan geneesmiddelen bij volwassenen gaan in meer dan één op de vier gevallen over middelen die ingrijpen op het centrale zenuwstelsel: slaapmiddelen, kalmeermiddelen, antidepressiva en antipsychotica. Op de tweede plaats staan pijnstillers.

Meest gelezen