AFP or licensors

Yes, but no: Britse regering is klaar voor Europese verkiezingen (maar bedoeling blijft niet mee te doen)

De Britse regering heeft "alle nodige wettelijke stappen ondernomen" om Europese verkiezingen te kunnen organiseren in mei. Dat hebben de diensten van premier Theresa May bevestigd. De regering blijft er wel bij dat het de bedoeling is om de Europese Unie te verlaten mét een akkoord voor de Europese stembusgang.

De onduidelijkheid over hoe en wanneer de Britten uit de Europese Unie stappen, blijft groot. Zonder nieuw uitstel stevenen we af op een no-deal-brexit op 12 april, over enkele dagen.

Premier May heeft een nieuw uitstel gevraagd aan Europa, tot 30 juni, en voert intussen gesprekken met oppositiepartij Labour over een compromis. Als die onderhandelingen zouden leiden tot een doorbraak, wil ze nog voor de Europese verkiezingen uit de Unie stappen. Maar of dat zal lukken, is maar zeer de vraag.

De Europese staatshoofden en regeringsleiders buigen zich woensdag over de kwestie. Als er een uitstel komt tot 30 juni of later, dan moeten de Britten dus deelnemen aan de Europese verkiezingen van 23 tot 26 mei, anders wordt de werking van de Europese instellingen bedreigd.

"Brexit voor 22 mei blijft de bedoeling"

De voorbereidingen voor de organisatie van de verkiezingen, althans de wettelijke, zijn nu rond, bevestigde een woordvoerder van de regering. De regering heeft daarvoor een wettekst ingediend in het Lagerhuis, een zogenoemde "Day of Poll Order". Ook de brieven om kandidaten te ronselen, zijn volgens de Britse media rondgestuurd. Daarin staat dat de Britten op 23 mei Europese verkiezingen organiseren, en dat de nominaties van kandidaten ten laatste op 24 april binnen moeten zijn.

De regering-May blijft er intussen bij dat het de bedoeling is om voor 22 mei uit de EU te stappen met een akkoord, waardoor de organisatie van een Europese stembusgang niet meer nodig is. Maar "als een verantwoordelijke regering hebben we vandaag de nodige wettelijke stappen ondernomen mochten we toch moeten deelnemen", klinkt het. "De Europese Unie verlaten voor de verkiezingsdatum, verwijdert automatisch onze verplichting om deel te nemen."

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...