AFP or licensors

Stafchef Witte Huis: "Democraten krijgen belastingaangiften van Trump nooit te zien"

De Democraten zullen de belastingaangiften van de Amerikaanse president Donald Trump nooit te zien krijgen. Dat heeft Mick Mulvaney, stafchef van het Witte Huis, gezegd. Volgens de stafchef gaat het om een "politieke stunt" van de Democraten die Trump in diskrediet willen blijven brengen.

Vorige week diende de bevoegde commissie in het Congres een aanvraag in bij de IRS, de Amerikaanse belastingdienst, om Trumps aangiften van 2013 tot 2018 vrij te geven. Trump heeft altijd geweigerd om die openbaar te maken, ook als presidentskandidaat. Het is de eerste keer in 45 jaar dat het Congres een dergelijk verzoek indient. De aanvraag werd verstuurd door Richard Neal, de Democratische voorzitter van de commissie.

Mick Mulvaney, stafchef van het Witte Huis, kreeg op Fox News de vraag of de Democraten de aangiften ook zullen krijgen. "Nee, nooit", was het antwoord. "En daar hebben ze ook het recht niet toe. Een fundamenteel principe van de IRS is de vertrouwelijkheid beschermen van iedereen die een aangifte indient. De Democraten weten dat. De IRS zal hen geen inzage geven. Dit is een politieke stunt."

"Als ze niet krijgen wat ze willen in het Mueller-rapport (over de vermeende Russische inmenging met de verkiezingscampagne in 2016, nvr), gaan ze naar de belastingen vragen. Als ze niet krijgen wat ze willen in de belastingen, gaan ze om iets anders vragen. Dat verbaast niemand", zegt Mulvaney nog.

Hoe reageren de Democraten?

Volgens commissievoorzitter Richard Neal is de aanvraag noodzakelijk "om ons ervan te verzekeren dat de belastingdienst de wet op een eerlijke en onpartijdige manier toepast. Het is cruciaal om ons te verzekeren van de verantwoordelijkheid van onze regering en verkozenen."

"Het Congres is wel wettelijk bevoegd om die documenten in te kijken," reageert Dan Kildee, een Democratisch lid van de commissie. De aanvraag is volgens de Democraten zowel wettelijk als noodzakelijk. Trump is "de minst transparante" president van de laatste vijftig jaar, zeggen ze.

Bij de tussentijdse verkiezingen in november vorig jaar verwierven de Democraten de controle in het Huis van Afgevaardigden, wat hen de mogelijkheid geeft om onderzoeken te openen naar Trumps administratie en naar zijn zakelijke belangen. 

Wat zegt Trump?

Sinds 1976 hebben alle presidenten en presidentskandidaten, zowel Democraten als Republikeinen, hun belastingaangiften openbaar gemaakt. Er is echter geen wet die hen dat oplegt. Trump is de eerste die met die gewoonte breekt.

In het verleden zei Trump telkens dat het onmogelijk was om de aangiften vrij te geven omdat ze gecontroleerd werden door de belastingdienst IRS. Maar volgens de IRS is dat ook dan perfect mogelijk.

Over de aanvraag van de Democraten zegt Trump dat de wet 100 procent aan zijn kant staat. Hij herhaalde dat hij zijn aangiften niet vrijgeeft omdat ze door de IRS gecontroleerd worden.

Meest gelezen