Troepen die de internationaal erkende regering steunen, rijden over de oude luchthaven.
AFP or licensors

Vijftigtal doden bij gevechten rond Libische hoofdstad, luchthaven gesloten na raketaanval

Bij gevechten nabij de Libische hoofdstad Tripoli zijn de voorbije dagen al bijna 50 doden gevallen. Troepen van generaal Haftar rukken sinds donderdag vanuit het oosten en zuiden op naar de hoofdstad en raken slaags met milities die de internationaal erkende regering in Tripoli steunen. Zeker 2.800 mensen zijn op de vlucht geslagen.

Sinds eind vorige week is het geweld rond de hoofdstad weer opgelaaid. Troepen van de in het oosten sterk staande generaal Khalifa Haftar, het zogenoemde Libische Nationale Leger (LNA), zijn vanuit het oosten en zuiden tot dicht bij de hoofdstad Tripoli opgerukt.

Libië is na de revolutie in 2011, die de dictator Moe'ammar al-Khaddafi ten val bracht, grotendeels opgedeeld in een westelijk en oostelijk machtsblok. In het westen heeft een door de Verenigde Naties erkende regering de macht in handen, voornamelijk in en rond de hoofdstad Tripoli. In het oosten van het land was een rivaliserende regering aan de macht, met de steden Benghazi en Tolbruq als machtsbasis. Tot in het oosten het LNA van Haftar de bovenhand kreeg.

Die wil nu ook hoofdstad Tripoli in handen nemen. Afgelopen weekend naderden zijn troepen tot op zo'n 20 kilometer van de hoofdstad. Bij die gevechten zouden de voorbije dagen al bijna 50 doden gevallen zijn, onder wie ook burgers. Zo'n 2.800 mensen zijn sinds de start van de gevechten hun thuisstreek ontvlucht. Dat zeggen de Verenigde Naties.

KAART: Blauwe steden nog in handen van regering in Tripoli. / Groene steden in handen van generaal Haftar. / Wit: recente opmars van troepen van Haftar.

Volgens de VN slagen de hulpdiensten er door de aanhoudende strijd niet in om de slachtoffers en andere burgers uit de nood te helpen. Ook de migranten in de verschillende detentiecentra in de hoofdstad dreigen het slachtoffer te worden van het geweld, waarschuwt de VN.

De gevechten vinden onder meer plaats rond de al jaren gesloten internationale luchthaven, ongeveer 25 kilometer van het centrum van Tripoli. Na een raketaanval op een andere luchthaven (Mitiga) hebben de luchtvaartautoriteiten alle vluchten daar geschrapt en de luchthaven ontruimd. Er vielen geen gewonden bij de aanval. Mitiga was nog de enige functionerende luchthaven van de hoofdstad.

Nieuwe dictator?

Generaal Haftar wil naar eigen zeggen Libië herenigen en lijkt op weg om de nieuwe sterke man van het Noord-Afrikaanse land te worden. Op sommige plaatsen werd zijn Libische Nationale Leger als bevrijders onthaald. Ze zien in hem de geknipte leider die een einde kan maken aan de chaos die in Libië heerst sinds de val van Khaddafi in 2011.

Haftar werpt zich ook op als de leider die de moslimextremisten bestrijdt en dat krijgt ook in Europa gehoor. Toch vrezen velen dat een nieuwe dictator in Libië aan de macht poogt te komen. De Europese Unie heeft Haftar opgeroepen om zijn offensief op Tripoli te staken en over te gaan tot onderhandelingen, om zo een burgeroorlog te vermijden.

Meest gelezen