Video player inladen...

Hoe bevielen Britse royals vroeger? De Queen "alleen" op het paleis, Diana in het ziekenhuis en Kate met lof én kritiek

De hertog en hertogin van Sussex, prins Harry (34) en Meghan Markle (37), kiezen ervoor om van de geboorte van hun eerste kind een privémoment te maken. Ze zullen hun baby niet meteen aan de hele wereld tonen. Maar hoe deden hun voorgangers het? Elke generatie een tikkeltje anders: de Queen koos telkens voor een thuisbevalling, prins Charles en Diana trokken naar de intussen bekende Lindo Wing van het Saint Mary's Hospital en Catherine "Kate" Middleton poseerde vorig jaar een luttele 7 uur ná de bevalling met prins Louis en keerde daarna met manlief huiswaarts.

Prinses Elizabeth: zonder Philip bevallen op het paleis

Prinses Elizabeth, die later de koningin of Queen wordt, bevalt op 14 november 1948 's avonds laat van haar eerste kind. Het wordt een zoon, die een maand later de namen Charles Philip Arthur George krijgt. Elizabeth is 22 jaar en bevalt in de Belgische suite - tijdelijk omgetoverd tot ziekenhuiskamer - op Buckingham Palace in hartje Londen. Ze wordt bijgestaan door een medisch team.

De toenmalige Britse kroonprinses doorstaat maar liefst dertig uur aan weeën om uiteindelijk te bevallen via een keizersnede. In die tijd is het absoluut niet de gewoonte dat een echtgenoot en vader in spe de bevalling bijwoont. Prins Philip bevindt zich op dat moment elders op het paleis en speelt een partijtje squash met zijn privé-secretaris om de tijd te doden.

1948: De nieuwsgierige menigte aan Buckingham Palace.
Time Life Pictures

Prins Philip, we willen Philip zien! 

De menigte buiten aan Buckingham Palace

Na de bevalling staat Philip naar verluidt Elizabeth op te wachten met een boeket rode rozen en anjers, ontmoet zijn zoon en trakteert zijn medewerkers op een glaasje champagne. De menigte aan de hekken van Buckingham Palace is intussen aangegroeid en roept luidkeels "Philip, we willen, Philip!". Maar ook dat is toen nog geen traditie: de kersverse moeder en vader laten zich met de baby niét zien. Een politieagent maant zelfs de massa aan om stiller te zijn uit respect. 

De Britten en de rest van de wereld moeten geduld oefenen buiten de officiële mededeling aan de paleishekken dat "de prinses en het prinsje een goede nachtrust hebben genoten" en hun "toestand bevredigend" is. Er passeren weken zonder details over het nieuwe prinsje. Een eerste glimp van Charles in de armen van Elizabeth is pas te zien op 15 december, een maand na zijn geboorte als het jongetje gedoopt wordt. (foto hieronder

1948 AP

Prinses/koningin Elizabeth krijgt na Charles nog drie kinderen: één dochter en twee zonen. Enkel prinses Anne wordt niet geboren op Buckingham Palace maar in Clarence House. Het gezin woont daar van 1949 tot 1953, omdat Buckingham Palace schade heeft opgelopen onder de Tweede Wereldoorlog en herstellingen noodzakelijk zijn.

Prins Andrew en Edward zijn nakomertjes en zien in de jaren 60 het levenslicht. Edward krijgt zelfs een extra toeschouwer bij zijn geboorte: vader prins Philip vertoeft deze keer wél in de bevallingskamer bij zijn vrouw. Een Britse koninklijke primeur in 1964. 

Het voltallige gezin in 1965.
1965 AP

Prinses Diana: bevallen in St. Mary's en poseren

Kroonprins Charles kiest samen met zijn eerste vrouw Diana Spencer om te bevallen in een ziekenhuis, meer bepaald in de nu overbekende Lindo Wing (een privé-vleugel) van Saint Mary's Hospital in Londen. Het is zelfs oorspronkelijk Charles' zus, prinses Anne, die met die traditie begint. Zij bevalt van zoon Peter in 1977 in St. Mary's, weg van de vertrouwde paleismuren, en ze toont de baby ook gewoon aan de media.

Diana bevalt op een regenachtige 21e juni (1982). De kleine William Arthur Philip Louis slaakt zijn eerste kreet na een noeste arbeid van 16 uur. De aankondiging gebeurt - opnieuw - met een kort bericht aan de hekken van Buckingham Palace. Volgens biograaf Andrew Morton gaat het om een ingeleide bevalling met epidurale verdoving, omdat Diana niet langer tegen de immense druk van buitenaf bestand is. Ze is in veilige handen met de Queens vaste gynaecoloog: de ervaren George Douglas Pinker.

Charles woont de bevalling van begin tot einde bij, en omschrijft later die ervaring aan de verzamelde pers als "uitermate volwassen". Het nieuwe prinsje krijgt in het ziekenhuis een polsbandje met "baby Wales" om, verwijzend naar zijn vader, de prins van Wales. Op zijn echte naam moeten de Britten nog een week wachten.

De geboorte-aankondiging aan Buckingham Palace.
Mirrorpix

De dag na de bevalling komen de ouders van Diana, de gescheiden lady Frances Ruth Burke-Roche en graaf Edward John Spencer, en de Queen op bezoek bij hun kleinkind. De familie spreekt over "puur geluk" op de afdeling van de Lindo Wing.

Een 21 uur na de bevalling vertrekt het gezinnetje van drie al naar huis. Charles draagt zijn zoon door de bekende dubbele houten deur van St. Mary's de trappen af, en geeft de baby dan veilig door aan een zelfverzekerde en verzorgde Diana. De pers die aan het ziekenhuis kampeert, krijgt de gelegenheid foto's te nemen en beeld te draaien. Waarna Diana en Charles achteraan in een auto instappen en door hun chauffeur worden weggebracht. Baby William blijft in de wagen rustig in Diana's armen liggen. Maxi-cosi's zijn dan nog toekomstmuziek.

Twee jaar later volgt Henry "Harry" Charles Albert David. Diana wandelt op de ochtend van 15 september 1984 St. Mary's binnen en na een 9-tal uur wordt de geboorte van een tweede zoon aangekondigd. Charles verklapt trots dat het jongetje "heldere blauwe ogen" heeft en haren waar hij "geen kleur kan op plakken". 

De volgende dag ontmoet Harry zijn broertje William. Vader Charles neemt zijn 2-jarig zoontje mee naar het ziekenhuis voor het oog van de wereldpers aan St. Mary's. Twintig minuten later verlaat een beleefd wuivende William alweer het pand via de voordeur, en dat aan de hand van zijn nanny Barbara Barnes. Later die dag - opnieuw zo'n 22 uur na de bevalling - keert ook Diana terug naar huis, met Harry stevig in haar armen, poserend voor de wereldpers. "De prinses ziet er rustig, gelukkig én goed hersteld uit", vatten de reporters samen.   


(scroll voort onder de foto's)

De piepjonge prins William verlaat het ziekenhuis met zijn nanny.
AP1984
Prins Charles en prinses Diana nemen de prille Harry mee naar huis.
AP1984

Kate Middleton: lof maar ook bakken kritiek

Prins William en zijn echtgenote Catherine "Kate" Middleton volgen met hun drie telgen alle Britse koninklijke tradities. Dat wil zeggen:

  • Als troonopvolger opteert William voor de vertrouwde en exclusieve Lindo Wing van St. Mary's met een (groot) medisch team verbonden aan het hof. 
  • De geboorte wordt eerst gemeld aan de Queen daarna aan de rest van de familie.
  • Vervolgens valt er een officiële verklaring te lezen op een ezel op het plein voor Buckingham Palace. 
  • In Londen weerklinkt een salvo kanonschoten: 62 aan de Tower of London, 41 in Green Park. De Union Jack wordt op alle officiële gebouwen gehesen. 
  • De secretaris van de Queen brengt de gouverneurs-generaal van de landen van het Gemenebest op de hoogte. En dat zijn er best wat: in totaal 53 landen en territoria die ooit deel uitmaakten van het Britse rijk.
  • Op de voornaam van de nieuwe royals is het enkele dagen wachten én ze krijgen meerdere voornamen. Detail: In tegenstelling tot Charles en Diana gaan William en Kate telkens voor drie voornamen, en niet voor vier.

(scroll voort onder de foto)

Kate kreeg bijval omdat ze haar niet zo strakke buik durfde tonen.

Kate Middleton bevalt op 22 juli 2013 van haar eerste kind, een zoontje die twee dagen later de namen George Alexander Louis draagt. De eerstegeborene - en dus een troonopvolger - komt na 12 uur arbeid op natuurlijk wijze ter wereld. William wijkt geen seconde van zijn vrouw. Een dag later staat het koppel stralend met zoonlief op de stoep van St. Mary's om huiswaarts te keren en van hun klein geluk te genieten (zie foto hierboven).

We schrijven anno 2013, sociale media zijn al schering en inslag. Het "buikje" of de "mummy tummy" van de pas bevallen Kate gaat viraal. Toch wordt het hoonglach al snel ingewisseld voor lof omdat "de hertogin toont hoe een moeder er echt uitziet na een bevalling". "Ze slaat een van de laatste taboes rond zwangerschap aan diggelen", luidt het kordaat op nieuwssite The Daily Beast.  

Deze keer wordt het prinsje in een maxi-cosi achterin in de auto gezet. Ook vader William ontsnapt niet aan enige kritiek, want hij zou George niet correct hebben vastgemaakt. Waar Charles en Diana konden rekenen op een chauffeur, kruipt William zelf achter het stuur.  

Op 2 mei 2015 om 9.34 uur wordt prinses Charlotte Elizabeth Diana geboren. De bevalling duurt slechts 2,5 uur en is een vluggertje te noemen, net als het ziekenhuisverblijf trouwens: in de vooravond bezoekt George zijn zusje, 's avonds - en nog geen 12 uur nadat Kate het ziekenhuis binnenging - vertrekt het gezin naar hun woning in Norfolk.

In 2015 met Charlotte (l), en in 2018 met Louis (r).

Een tweede zoon komt er op 23 april 2018, vier dagen later kennen we zijn naam: Louis Arthur Charles. 's Ochtends rond 7 uur vertrekt Kate richting het ziekenhuis in "een vroeg stadium van de bevalling", om 12 uur bevalt ze "probleemloos" van het prinsje. 

Vader William verlaat in de late namiddag de materniteit om de oudste kinderen van school te halen en ze voor te stellen aan hun broer. Na een halfuurtje verlaten de kinderen St. Mary's,  gevolgd door hun ouders en hun nieuwste aanwinst rond 19 uur.  

Dat Kate amper 7 uur na de bevalling al piekfijn uitgedost - in keurige jurk, met gecoiffeerde haren en op hoge hakken - aan de ingang van St. Mary staat te glunderen, doet her en der de wenkbrauwen fronsen. Hoe speelt ze het klaar en waarom? Met een visagiste, kapster en styliste in het ziekenhuis uiteraard. En om met deze inspanning een paar maanden gerust gelaten te worden door de pers. Maar ze legt de lat ook hoog voor andere pas bevallen vrouwen die de eerste dagen en weken fysiek, emotioneel en hormonaal hun draai proberen vinden.

Prins George en prinses Charlotte bezoeken een eerste keer Louis.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hier hoe drie generaties Britse royals bevielen (de Queen, Diana en Kate Middleton):

Video player inladen...

Meest gelezen