Minister Geens na heisa over preek in Grote Moskee: "Beginnersfout, maar gaan verder met Moslimexecutieve"

"Een beginnersfout." Zo noemt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) de ophefmakende preek van een imam tijdens het vrijdagsgebed in de Grote Moskee in Brussel. De imam sprak geen Nederlands of Frans, en zou volgens de Antwerpse imam Nordine Taouil  betaald zijn door Saudi-Arabië. Toch wil Geens verder blijven werken met de Moslimexecutieve, die de Grote Moskee nu uitbaat. 

De Grote Moskee in het Jubelpark in Brussel is sinds begin april tijdelijk in handen van de Moslimexecutieve, de officiële gesprekspartner van de Belgische moslims en de overheid. Daarvoor had het "Islamitisch en Cultureel Centrum van België" de leiding, maar het contract werd stopgezet door hun nauwe banden met Saudi-Arabië.  

Maar ook de Moslimexecutieve maakt een valse start als beheerder van de Grote Moskee. De imam die vrijdag de preek gaf, sprak namelijk geen Nederlands of Frans, en zou volgens Antwerps imam Nordine Taouil betaald zijn door Saudi-Arabië. Terug naar af? 

Beginnersfout

"De Moslimexecutieve heeft vier imams aangesteld voor het vrijdaggebed. Vrijdag is dat inderdaad gebeurd door iemand die het Frans en het Nederlands niet machtig is", zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in "De ochtend" op Radio 1. "Die is wel simultaan vertaald en preekte over vrede en verdraagzaamheid. Dat zal  de laatste keer geweest zijn. Dit is een beginnersfout in de overgangsfase." 

Dit is een beginnersfout in de overgangsfase

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V)

Anderzijds wil de minister wel blijven werken met de Moslimexecutieve. "Wij hebben geen alternatief", zegt Geens. "We moeten de Turkse en de Marokkaanse gemeenschap daar intens laten samenwerken. Dat is geen sinecure. Toch durf ik zeggen dat we de voorbije vier en een half jaar intense vooruitgang hebben geboekt. Ze kwamen van heel ver." 

Geens waarschuwt ook dat de organisatie van de Antwerpse imam - die de preek in kwestie aankaartte - zélf ook graag de Grote Moskee wil uitbaten. "Ik wil ook waarschuwen dat er binnen de moslimgemeenschap een gezonde competitie bezig is over wie de Grote Moskee mag uitbaten", zegt de minister. "Ik denk dat we ook daar de reden moeten zoeken waarom dit zo nadelig in de pers is gekomen." 

Beluister hier het volledige interview met minister Koen Geens (CD&V) in "De ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen