AP

Huisarrest Russische topregisseur opgeheven

Met enige zin voor drama liet hij zich fotograferen achter de tralies. Kirill Serebrennikov is dan ook een topregisseur, die de kracht van een beeld kent. Officieel wordt hij nog altijd  beschuldigd van fraude. Maar een rechter heeft het huisarrest van Serebrennikov opgeheven. De Russische regisseur kan opnieuw zijn creatieve zelf zijn.  

Het is een grote naam in artistieke kringen. Kirill Serebrennikov. Maar wanneer zijn productie over danser Rudolf Noerejev in het Bolsjoj-theater in première gaat, mag de regisseur er niet bij zijn. Huisarrest... Officieel omdat hij ervan wordt beschuldigd omgerekend 2 miljoen euro subsidies te hebben verduisterd. Een aanklacht die de harde kern van zijn sympathisanten weglacht. Zij zijn ervan overtuigd dat Moskou het leven van Serebrennikov zuur maakt omdat de regisseur als criticus van het regime nooit een blad voor de mond heeft genomen.

Luis in de pels of fraudeur?

Controverse schuwt hij nooit. Serebrennikovs werk leest als één grote aanklacht tegen de leugens van het regime, tegen corruptie, tegen de groeiende ongelijkheid in Rusland. Wanneer hij in de zomer van 2017 wordt gearresteerd, slaan enkele Russische artiesten en opposanten alarm. Zij spreken over 'een liquidatie in Sovjet-stijl'. Andere medestanders van de regisseur geven toe dat er misschien iets administratiefs is misgegaan met het beheer van subsidies. Maar niemand van de culturele scène in Moskou gelooft dat Serebrennikov bewust met overheidsgeld heeft gesjoemeld.

Zijn film "Leto" (Zomer) over Russische rockmuziek in het Sovjet-tijdperk stond vorig jaar op de affiche in Cannes. Het was voor de internationale culturele elite de aanleiding om aan te dringen op de vrijlating van Serebrennikov. Of dat pleidooi effectief heeft geholpen, blijft onduidelijk. In elk geval mag de regisseur opnieuw zijn eigen huis verlaten. Zijn reactie? "Ik zal enkel tevreden zijn als het gerecht alle aanklachten laat vallen en heel deze nachtmerrie voorbij is". "Geen commentaar", laat de woordvoerder van president Poetin optekenen.

Meest gelezen