AFP or licensors

Protesten in Soedan: leger komt tussenbeide bij betogingen om betogers te beschermen

In Soedan is het leger tussenbeide gekomen bij protesten tegen president Omar al-Bashir in de hoofdstad Khartoem. Veiligheidsdiensten probeerden een betoging uiteen te drijven en zetten traangas in tegen de manifestanten. Het leger vuurde daarna waarschuwingsschoten af om de veiligheidsdiensten weg te jagen. Voorlopig is nog niet duidelijk of het leger zich volledig achter de protesten schaart. Bij het protest zijn de voorbije dagen zeker 7 doden gevallen.

Al sinds vrijdag is het protest tegen de regering weer opgelaaid. Duizenden mensen komen op straat in de hoofdstad en op andere plaatsen en eisen dat al-Bashir opstapt. De betogers hebben zich in de hoofdstad Khartoem verzameld rond het hoofdkwartier van het leger en het presidentieel paleis, het hart van het regime van de dictator.

Veiligheidsdiensten hebben geprobeerd om de manifestatie met traangas uit elkaar te drijven. Volgens ooggetuigen is het leger nu tussenbeide gekomen om de betogers te beschermen. Militairen vuurden waarschuwingsschoten af om de veiligheidsdiensten weg te jagen.

Betogers verzamelden vanmorgen opnieuw voor het hoofdkwartier van het leger.
AFP or licensors

De betogers hopen dat het leger zich achter de protestbeweging zal scharen en zo het regime van al-Bashir ten val zal brengen. Of dat ook zal gebeuren, is nog onduidelijk. Het leger heeft barricades opgeworpen voor het hoofdkwartier van defensie.

Al betogingen sinds december vorig jaar

Al-Bashir is al dertig jaar aan de macht en is door het Internationaal Strafhof beschuldigd van genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Er is ook een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd.

De protesten begonnen in december vorig jaar, als reactie tegen verhoogde prijzen voor brandstof en brood. Nu willen de betogers dat al-Bashir aftreedt.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er het voorbije weekend zeker 7 doden gevallen bij de manifestaties, 6 in Khartoem en 1 in Darfoer. Sinds het begin van de protestbeweging vielen er volgens de overheid al meer dan 30 doden, volgens Human Rights Watch zouden dat er al meer dan 50 zijn.

Vrouwen op kop

De protesten worden georganiseerd door een organisatie van dokters en advocaten. Twee derde van de manifestanten zijn naar schatting vrouwen, schrijft BBC. Ze komen op straat tegen het seksisme in de strenge islamitische maatschappij van Soedan. Ook willen ze opkomen tegen de seksistische houding van hun mannelijke medebetogers.

Meest gelezen