Video player inladen...

Premier Michel eert Belgische blauwhelmen: “Wie volkenmoord in Rwanda ontkent of minimaliseert, moet bestraft worden”

Premier Charles Michel heeft in het gezelschap van de Rwandese premier Edouard Ngirente hulde gebracht aan de tien vermoorde Belgische VN-blauwhelmen in Kigali. De tien para’s werden 25 jaar geleden, bij het begin van de genocide, in de hoofdstad doodgeschoten. Het eerbetoon vindt plaats in het kader van de herdenking van de genocide in Rwanda, die meer dan 800.000 levens heeft geëist. De premier had het in zijn speech onder meer over een wetsvoorstel om het negationisme over de genocide in Rwanda strafbaar te stellen. 

“Het negationisme, de ontkenning en het minimaliseren van de misdaden tegen de mensheid die in Rwanda zijn begaan, moeten bestreden worden”, zei premier Michel tijdens zijn toespraak in Kamp Kigali. Hij kondigde aan dat het Belgische parlement voor het einde van de maand zal beslissen over een voorstel om de ontkenning van de genocide in Rwanda strafbaar te maken.  

Het is een belangrijk signaal voor de toekomst en het toont dat we alert moeten blijven om onze fundamentele waarden te verdedigen

Premier Charles Michel

“Het is een belangrijk signaal voor de toekomst en het toont dat we alert moeten blijven om onze fundamentele waarden te verdedigen. Het toont bovendien aan dat de kennis van onze geschiedenis bijzonder belangrijk is”, verduidelijkt premier Michel aan VRT NWS.  Het kan gaan om teksten, maar ook om uitspraken op sociale media. Na de paasvakantie zou er een beslissing vallen over het wetsvoorstel. 

“Wanneer we eer betuigen aan onze Blauwhelmen dan hernieuwen we ook ons voornemen dat zoiets niet opnieuw mag en zal gebeuren”, ging premier Michel verder in zijn speech. “Ons mandaat als niet-permanent lid van de VN Veiligheidsraad is het beste instrument in deze strijd.”

Michel had het in zijn speech niet enkel over de militairen en de twaalf andere Belgen die tijdens de genocide om het leven kwamen, maar over alle slachtoffers in Rwanda. "We betreuren alle slachtoffers van de genocide tegen de Tutsi's in Rwanda" , aldus Michel.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Video player inladen...

België heeft altijd aan de zijde van ons land gestaan in de lange weg van herstel

Premier Edouard Ngirente

De Rwandese premier Ngirente had woorden van lof voor het feit dat de Belgische blauwhelmen zich "opgeofferd" hadden in "de strijd tegen het kwade". "België heeft altijd aan de zijde van ons land gestaan in de lange weg van herstel", die Rwanda heeft toegelaten zich op te werpen als een van de opkomende economieën van het Afrikaanse continent, aldus Ngirente.

Krans voor muur met kogelgaten

Premier Michel en zijn collega Ngirente legden allebei een krans neer voor de met kogelgaten doorzeefde muur in Kamp Kigali.  In de ochtend van donderdag 7 april 1994 stierven de tien para's van het 2de bataljon commando's uit Flawinne er onder het geweld van militairen van de Forces armées rwandaises (FAR). De FAR-militairen beschuldigden de Belgen ervan achter de moordaanslag op hun president Juvénal Habyarimana te zitten.  Het vliegtuig met de president werd de avond voordien uit de lucht geschoten. Die aanslag zette de genocide in gang die in honderd dagen tijd tussen de 800.000 tot 1 miljoen slachtoffers maakte.

De ceremonie vond plaats in de aanwezigheid van commando's van Flawinne en familieleden van de gesneuvelde blauwhelmen. Ook Nederlandstalige en Franstalige scholieren, die premier Michel op zijn reis naar Rwanda vergezellen, waren aanwezig. Zij moeten mee de herinnering levend houden aan wat 25 jaar geleden in Rwanda gebeurde.

Gisteren zijn de herdenkingen van 25 jaar genocide in Rwanda van start gegaan. Nu volgen er honderd dagen lang plechtigheden voor de honderd dagen die de volkenmoord heeft geduurd.