Proefproject met terugbrengpremie voor weggegooide blikjes in Brussel

Brussel experimenteert met een terugbrengpremie voor weggegooide blikjes. Op drie plaatsen in het Brussels Gewest staan automaten waar je voor elk leeg blikje 5 cent ontvangt in de vorm van een waardebon. Het is vooral de bedoeling om zwerfvuil aan te pakken op openbare plaatsen.

Het proefproject is vandaag gelanceerd door minister van Leefmilieu Céline Fremault en staatssecretaris voor Openbare Netheid Fadila Laanan, samen met Fost Plus, ULB, UCL en de Stad Brussel.

De drie automaten waar je lege blikjes kunt ruilen voor een waardebon zijn geplaatst op de campus Solbos bij de universitaire kantines op de Paul Hégerlaan in Elsene, de Alma-site van de UCL in Sint-Lambrechts-Woluwe, en het Muntplein in Brussel-Stad.

De werking is eenvoudig: het volstaat om één of meerdere blikjes in de machine te stoppen en, in ruil, krijg je een aankoopbon ter waarde van het overeenstemmende aantal teruggebrachte blikjes (1 blikje = 5 cent). De bonnen kunnen ingewisseld worden bij Good Food-winkels en in de horeca. Elke machine kan tot 4.500 blikjes slikken.

Blikjes die onderweg geconsumeerd worden, worden nu vaak weggegooid en kunnen bijgevolg niet gerecycleerd worden. Het is de bedoeling om die blikjes nu in te zamelen via de automaten waar je een terugbrengpremie krijgt. Als mensen thuis blikjes consumeren, is het de bedoeling dat ze die nog altijd in de blauwe zak verzamelen en dus niet naar de automaten brengen. 

Het proefproject loopt minstens zes maanden. Het Gewest gaat meten hoeveel blikjes worden teruggebracht naar de machines en welke impact dat heeft op de openbare netheid en openbare vuilniszakken in de buurt van de machines.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen