Video player inladen...

Snorfietsen verboden op fietspaden in Amsterdam: petities en protest tegen maatregel

Snorfietsen mogen vanaf vandaag niet meer rijden op de meeste fietspaden in Amsterdam. Met zo'n snorfiets - bij ons beter bekend als een bromfiets klasse A - mag men officieel niet sneller rijden dan 25 kilometer per uur, maar in de praktijk is zo'n motorfiets vaak opgedreven tot 50 kilometer per uur. Snorfietsbestuurders moeten zich in Amsterdam voortaan -met verplichte helm- begeven tussen het autoverkeer op de rijbaan. De nieuwe maatregel krijgt heel wat kritiek. Zo heeft een petitie al meer dan 40.000 handtekeningen verzameld en waren er zaterdag verschillende incidenten met snorfietsbestuurders.

Dat de snorfietsen voortaan gebannen zijn van de meeste fietspaden in de stad moet vooral de overvolle fietspaden ontlasten. De stad hoopt daarnaast ook dat de verkeersveiligheid erop vooruit zal gaan. 

Toch is er kritiek op de maatregel. Zo heeft een petitie tegen de maatregel in een maand tijd 42.000 handtekeningen verzameld. Bestuurders van snorfietsen vrezen namelijk dat het gevaarlijk is om op de rijbaan te rijden tussen de veel snellere auto's.

Afgelopen zaterdag waren er ook verschillende incidenten met een vijftigtal snorfietsbestuurders in Amsterdam, zo meldde NOS. Volgens de politie reden de jongeren met hun snorfiets door voetgangerszones en werden mensen bekogeld met voorwerpen. Ze spoten ook zwarte graffiti op verkeersborden. De  nummerplaten van hun snorfietsen dekten ze af. De politie kon zes jongeren oppakken, hun snorfietsen werden in beslag genomen.

Tijdens de eerste maand worden alleen waarschuwingen gegeven aan wie de nieuwe regels niet respecteert. Daarna moeten de zogenoemde "buitengewoon opsporingsambtenaren" de boetes (van 95 euro) uitdelen. Maar die laatsten zijn al enige tijd ontevreden over hun eigen veiligheid en zouden volgens De Volkskrant voorlopig niet optreden tegen snorfietsbestuurders die zich niet houden aan de nieuwe regels.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Video player inladen...

Meest gelezen